Stopp för könsuppdelad undervisning i skolorna
Nu ändras läroplanen så att killar och tjejer inte ska delas upp i undervisningen.
Enligt utbildningsministern Gustav Fridolin, MP, ska det fortsatt vara okej att ha tjej- och killgrupper i sex- och samlevnadsundervisningen.
– Men det ska inte förekomma slentrianmässigt eller regelmässigt, säger han.
Det var för lite drygt ett år sedan som ”Kalla fakta” i TV4 avslöjade att en muslimsk skola i Vällingby, som tidigare uppmärksammats för könsuppdelade gymnastiklektioner, även tvingade pojkar och flickor kliva in i en skolbuss genom olika dörrar.
Avslöjandet väckte starka reaktioner – till exempel sa statsministern Stefan Löfven, S, att det hela var ”avskyvärt” och inget som ”hör hemma i Sverige”, medan utbildningsministern Gustav Fridolin, MP, sa att det var ”helt oacceptabelt” och att skolan har ett jämställdhetsuppdrag för att ”motverka traditionella könsroller”.
Ett par månader senare meddelande regeringen att man ville ändra i läroplanen för att förbjuda könssegregerad undervisning – och nu har regeringen klubbat igenom ändringarna.
– Nu stärker vi läroplanen för att tydliggöra att killar och tjejer inte ska delas upp slentrianmässigt eller regelmässigt i undervisningen, utan man ska ha undervisning ihop, säger Gustav Fridolin.
Stärker skolans jämställdhetsuppdrag
– Det här blir så klart en viktig förstärkning på de skolor där det förekommit att man haft könssegregerad undervisning, men vi passar också på att stärka jämställdhetsuppdraget i stort, så att det här faktiskt ska påverka alla skolor. Vi har redan gjort klart att vi i höst kommer investera 50 miljoner kronor i en stärkt sex- och samlevnadsundervisning.
Exakt hur utbrett det är med könsuppdelad undervisning vid svenska skolor är oklart.
”Ska inte förekomma regelmässigt”
Framöver kommer könsuppdelad undervisning bara vara tillåten när det finns ett tydligt pedagogiskt syfte.
– Det kan vara så att man till exempel har en killgrupp för att prata om respekt och attityder i sex- och samlevnadsundervisningen och då är det en del av ett pedagogiskt arbete. Men det ska inte förekomma slentrianmässigt eller regelmässigt, säger Gustav Fridolin.
Förändringarna i läroplanen börjar gälla från och med höstterminen.
Källa: https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/stopp-for-konsuppdelad-undervisning-i-skolorna/