Svenska matens mervärden
Opinion
Julskinkan ska vara svensk, anser allt fler. Men även om svensk grisuppfödning ökat något det senaste året efter att svenskarna köper mer svenskt kan det bli brist på svensk julskinka. Bara 60 procent av grisköttet är svenskt i dag. För bara 15 år sedan var det nästan 100 procent.
Trots att svenska konsumenter visat sig mer medvetna om den svenska matens mervärden har lantbrukarna det svårt ekonomiskt. Under året har nästan en mjölkbonde lagt ned verksamheten varje vecka.
Med tanke på situationen för mjölkbönderna är det inte förvånande att branschorganisationen Svensk mjölk tagit initiativet till en bok om den svenska maten. Journalisten Christer Isaksson har varit redaktör för Maten och moralen (Ekerlids förlag) med underrubriken ”Ska vi producera livsmedel i Sverige?” 15 makthavare och debattörer ger sin bild av framtiden för det svenska lantbruket, och den är förvånande samstämmig – i ord.
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) vill exempelvis ”öka livsmedelsproduktionen i Sverige”. Men vad den livsmedelsstrategi han utlovat till våren kommer att innehålla för att nå dit skriver han inget om.
Mervärdena för svenska livsmedel radas upp av Svensk Mjölks ordförande Palle Borgström i förordet. Unikt friska kor, lägst antibiotikaanvändning inom EU, den mest klimatsmarta livsmedelsproduktionen i världen och mindre miljöpåverkan …
Läs mer här: Svenska matens mervärden