Svik inte kur­der­na

Opinion

Tur­ki­ets pre­si­dent Recep Tay­yip Er­do­gan togs emot av EU-rå­dets stän­di­ge ord­fö­ran­de Do­nald Tusk i Brys­sel i mån­dags. Det var ett ovan­ligt vän­skap­ligt möte. Ing­en­ting sa­des om Erdogans in­ter­na för­tryck av obe­ro­en­de me­di­er el­ler om det mi­li­tä­ra an­grep­pet på kur­der­na.
Den se­nas­te ti­den har Er­do­gan av­slö­jat sig som en bru­tal makt­po­li­ti­ker, ef­ter att un­der de förs­ta åren som pre­mi­är­mi­nis­ter har de­mo­kra­ti­se­rat lan­det, gett kur­der­na rätt att an­vän­da sitt språk och re­for­me­rat Tur­ki­ets eko­no­mi, allt i syf­te att kom­ma in i EU.
Men nu är hans främs­ta strä­van att änd­ra för­fatt­ning­en så att han som pre­si­dent kan sty­ra med total makt. Ef­ter att väl­jar­na sagt nej till pla­ner­na i det se­nas­te par­la­ments­va­let såg han till att bloc­ke­ra alla möj­lig­he­ter att bil­da en ny re­ger­ing, vil­ket le­der till ny­val den 1 no­vem­ber. Så­väl an­grep­pen på kur­dis­ka PKK som er­bju­dan­det till EU att sam­ar­be­ta om flyk­ting­si­tua­tio­nen in­går i pla­ner­na för att stär­ka AKP:s ställ­ning i va­let.
Det finns många an­led­ning­ar för EU att sam­ar­be­ta med Tur­ki­et om de sy­ris­ka flyk­ting­ar­na. Tur­ki­et tar re­dan ett stort an­svar och hy­ser två mil­jo­ner sy­ris­ka flyk­ting­ar i lan­det. Att EU bi­drar eko­no­miskt är inte orim­ligt, vil­ket ock­så kan in­ne­bä­ra att flyk­ting­ström­men till EU brom­sas. Den över­ens­kom­mel­se som kom­mis­sions­pre­si­dent Junc­ker

Läs mer här: Svik inte kur­der­na

kommentarer