Ta hot mot journalister på allvar
Hot mot journalister blir allt vanligare även i Sverige. Här kommer det inte från staten, som i Turkiet, Eritrea och Kina för att ta några exempel där journalistiken kan vara livsfarlig. Men det är illa nog när hoten mot journalister ökar och är så allvarliga att allt fler hot polisanmäls. När det leder till att vissa publiceringar avstås blir det ett hot mot yttrandefriheten.
Dit har det kanske redan kommit. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) anser i en rapport att hot och trakasserier är ett hot mot demokratin. Därför föreslår myndigheten att det straffrättsliga skyddet för journalister ska stärkas, för att visa på allvaret i att hota och trakassera representanter för medierna.
Det finns många tecken på att det behövs. Tidningsutgivarna (TU) har i en enkät fått uppgifter om att 12 av 42 redaktioner har medarbetare som någon gång tvekat inför publicering eller jobb på grund av allvarliga hot.
Enligt en enkät som Journalistförbundet gjort har tre av tio avstått från att bevaka vissa ämnen. Var tionde journalist har avstått från att sätta sin namn under artiklar om vissa ämnen.
Mest utsatta för hat och hot är chefredaktörer, krönikörer och politiska redaktörer.
Bland dem är de kvinnliga redaktörerna särskilt utsatta. I en enkät av TU och nätverket Klara K kommer det fram att 72 (!) procent av kvinnliga chefredaktörer, ledarskribenter, krönikörer och kommentatorer hotats eller trakasserats för vad de skrivit. Var tredje har drabbats så hårt att de funderat på att sluta med journalistiken. Det handlar om hot om trakasserier på arbetsplatsen och i privatlivet och hot om sexuellt våld, alltså allvarliga hot som verkligen kan skapa rädsla för att något ska hända.
Denna situation, som blivit värre de senaste åren inte minst som följd av nätaktiviteten, måste tas på större allvar av rättsväsendet, i första hand polisen.
TU och Journalistförbundet har haft …
Läs mer här: Ta hot mot journalister på allvar