Toppolitiker tar strid för Skånes gräns

skåne Glöm allt prat om Blekinge och satsa allt på Skåne istället. 36 moderata toppföreträdare i Skåne gör en tydlig tummen ner till en storregion. Och de har länets centerpartistiska toppkollegor med sig.

– Det stämmer inte att större regioner löser framtidens utmaningar bättre. Hela processen mot större regioner är dessutom felkonstruerad. Nu visar vi med kraft att vi inte är några enstaka kommunalråd som är ute och tycker, säger regionrådet i opposition Carl Johan Sonesson (M).
Den 29 februari levererar utredarna Barbro Holmberg och Kent Johansson sin rapport till regeringen om hur deras arbete går med att dela in Sverige i nya administrativa regioner. Dagens 21 landsting ska bli nio regioner, enligt uppgifter som läckt ut från riksdagen. Den 9 mars presenterar de den nya ”Sverigekartan” där Skåne och Blekinge är sammanslagna, enligt ”ryktet”.

Reformen är initierad av civilminister Ardalan Shekarabri (S) för ett halvår sedan. Regeringen hämtar in synpunkter från länen och tar beslut före valet.
För något år sedan lades den senaste jätteutredningen om storregioner ner då nästan alla sa nej. Skåne skulle bildat en storregion med Blekinge, Kronoberg och Kalmar. Ingen ville.
– Ingen har demonstrerat för att få bli del av en storregion.

Läs mer här: Toppolitiker tar strid för Skånes gräns

kommentarer