Tryckfriheten hotas
Opinion
I år firar världens äldsta tryckfrihetslagstiftning 250 år. 1766 fastställde den svenska riksdagen den grundlag som efter några moderniseringar fortfarande är tryckfrihetsförordningen som ger ” varje svensk medborgares rätt att, utan några av myndighet eller annat allmänt organ i förväg lagda hinder, utgiva skrifter”. Då var tryckfriheten unik. Fortfarande är det långt ifrån överallt som den gäller och på få platser lika allomfattande som i Sverige.
Tvärtom är det på många platser i världen farligt, bokstavligen livsfarligt, att skriva fritt. Organisationen Reportrar utan gränser har publicerat två rapport om läget i världen förra året. De är skrämmande läsning.
2015 dödades 110 journalister. Minst 67 mördades på grund av sin journalistiska gärning. Terrordådet mot tidskriften Charlie Hebdo är ett exempel på mord på journalister. Flest dödades i Indien och Irak.
Under förra året kidnappades många journalister, framförallt i krigsområden som Syrien och Jemen. 54 journalister hålls som gisslan, de flesta av Daesh (IS). Antalet kidnappningar ökade förra året med en tredjedel.
Även stater fängslar journalister. 153 personer sitter i fängelse på grund av något de skrivit. Flest sitter i kinesiska fängelser med Egypten som tvåa.
I Turkiet ökar antalet fängslade journalister. Före jul greps de båda journalisterna Can Dündar och Erdem Gül och anklagades …
Läs mer här: Tryckfriheten hotas