Tufft rekrytera till skolor och dagis

By Lennart Andersson

ESLÖV Det är tufft för kommunerna att rekrytera personal inom förskolor och skolor. Eslöv klarar sig bra enligt en ny rapport, men politikerna vill fortsätta följa utvecklingen noga.

Siffror som presenterats för barn- och familjenämnden visar att det handlar om ett problem på nationell nivå.
Under åren 2015-2029 examineras drygt 28 000 grundskolelärare enligt beräkningar som gjorts med SCB-siffror som underlag – men det skulle behövas 73 000.
– Vi arbetar för att förbättra resultaten i skolorna. Personalförsörjningen blir den stora utmaningen för oss i det arbetet framöver, konstaterar barn- och familjenämndens ordförande David Westlund (S).
Politikerna i nämnden vill hålla hård koll på detta och har begärt fram en ny rapport från tjänstemännen om hur det går med rekryteringen och antalet behöriga lärare redan i oktober.
Siffrorna för Eslöv ser annars bättre ut än både rikets och Skånes genomsnitt.
– Vad gäller förskolorna ser det väldigt mycket bättre ut. Vi har en hög andel förskollärare i vår verksamhet. Det underlättar rekryteringen av nya förskollärare, säger David Westlund.
Förklaringen är det specifika ansvar som svensk lag ställer på förskollärare. Är man ensam förskollärare på en arbetsplats får man automatiskt en tung arbetsbörda. I Eslöv finns kolleger att dela ansvaret med.
Även för grundskolan ser det bättre ut för Eslöv än Skåne och riket.
Vad gäller lärare med lärarlegitimation och med behörighet i minst ett ämne är snittet i riket 83 procent, för Skåne 84 procent och för Eslöv drygt 88 procent.
David Westlund tror att det beror på att Eslöv har en bra verksamhet med bra arbetsmiljö.
– Jag upplever att det finns ett ”go” i verksamheten. Och jag hoppas att det är något som gör det lättare att rekrytera personal.
Eslövs barn- och familjeförvaltning har tagit fram en rekryteringsstrategi för framtiden. Spetsigare annonsering med hjälp av en nyanställd kommunikatörer, yrkesambassadörer som ska locka fler anställda

Läs mer här: Tufft rekrytera till skolor och dagis

kommentarer