Utspelet om sexbrotten sågas: ”Löfven låtsas”

Stefan Löfven, S, tycker att Brottsförebyggande rådet, Brå, kan kartlägga sexualbrottslingars ursprung om de anser att det behövs. 

Men statsministerns inställning får nu kritik från både från SD och M. 

”Om Stefan Löfven menar allvar så krävs därför tydliga tilläggsdirektiv till Brå”, skriver Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé. 

Det var i måndagskvällens duell mellan statsministerkandidaterna Stefan Löfven, S, och Ulf Kristersson, M, som frågan om att kartlägga sexualbrottslingars ursprung kom upp. 

Frågan har varit på tapeten under våren. Aftonbladet har i dagarna publicerat flera artiklar om gruppvåldtäkter och har, efter en genomgång av 58 domar från landets tingsrätter som vunnit laga kraft sedan år 2012, kunnat se att en stor majoritet av de dömda gärningsmännen, 82 av totalt 112, är födda utanför Europa. 

Tidigare i våras publicerade Expressen en stor granskning – där 43 dömda gärningsmän och brotten de begått, under åren 2016 – 2017, beskrevs ingående. 32 av de dömda männen är födda utanför Sverige. Tio av dem är födda i Sverige med en eller två föräldrar födda utanför Sverige. 

Brå har varit tydliga med att de inte fått regeringens mandat att undersöka gärningspersoners härkomst.Foto: JOHAN NILSSON/TT

Löfven: ”Låt Brå avgöra detta”

M-ledaren Ulf Kristersson, vars parti vill se en sådan kartläggning, tycker att regeringen har varit ”feg” i frågan – men statsministern hävdar att regeringen aldrig stängt dörren för en sådan studie. 

– Det vi sa var att låt Brå, låt professionen, avgöra detta. Om de anser sig ha behov av en sådan undersökning, gör det, sa Stefan Löfven i duellen i Expressen TV. 

Löfvens utspel sågas av såväl SD som M.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Tar inte Löfvens öppning på allvar 

Men Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson Adam Marttinen ger inte mycket för Stefan Löfvens ”öppning” i frågan. Han påpekar att SD är det enda parti som drivit frågan i riksdagen och röstat för ett förslag om just detta.  

– Det finns inga politiska beslut som realiseras genom en axelryckning från en politisk ledare, utan det måste finnas ett tydligt direktiv från regeringen om det ska bli verklighet av det. Jag betecknar det bara som ett försök att passivisera frågan genom att lägga över ansvaret på Brå. För det är klart att de inte gör någonting om inte regeringen tydligt visar att det är någon som regeringen vill, säger han.  

Läs även: Löfvens vändning om brott – positiv till att kartlägga ursprung

Du menar att det krävs ett tydligt uppdrag från regeringen för att Brå ska kartlägga sexualbrottslingars ursprung?

– Ja. Brå kommer inte att ta det här uppdraget om inte regeringen tydligt aviserar att det är önskvärt, säger Adam Marttinen. 

SD: Fokusförskjutning från regeringen 

Han menar att det ”är uppenbart” att regeringen inte vill att olika problem kopplat till invandringen ska komma upp i debatten – särskilt inte inför valet i höst. 

– Det kunde man se inte minst i ”Agendas” partiledardebatt, där Löfven i stället för att prata om utvisningar började prata om lagen om anställningsskydd. Det är hela tiden en fokusförskjutning från regeringens sida när det kommer till invandringsrelaterade problem i Sverige, säger Adam Marttinen. 

Läs mer: Åkesson vänder ryggen – efter Löfvens utspel 

M: Löfven låtsas om stödet till Brå 

Även från Moderaterna får Stefan Löfven kritik på tisdagen. Partiets rättspolitiska talesperson Tomas Tobé skriver på Twitter: 

”Sluta svika brottsoffren! Utsatthet för sexualbrott har fördubblats på bara två år och Löfven låtsas som att han givit det politiska stöd som Brå behöver för att också kunna studera förövares ursprung. Så dåligt”.  

https://twitter.com/tomastobe/status/993717518207504385

Tomas Tobé utvecklar sin kritik mot Stefan Löfven i ett sms:

”Det krävs mer än ord för att se det som en öppning. Brå har varit tydliga med att regeringen inte gett dem mandat att inkludera frågor om i vilken omfattning gärningspersonerna har utländsk bakgrund i den studie som de för närvarande gör. Om Stefan Löfven menar allvar så krävs därför tydliga tilläggsdirektiv till Brå”. 

Tomas Tobé motiverar Moderaternas inställning om att gärningsmännens ursprung behöver kartläggas så här: 

”Vi saknar i dag kunskap om varför sexualbrotten ökat så drastiskt under senare år. Det är vårt ansvar att ta redan på varför – inte minst för alla brottsoffers skull. En bred kartläggning av sexualbrotten kan bland annat användas i det förebyggande arbetet. Om det skulle visa sig att vissa grupper är överrepresenterade kan man till exempel använda just den informationen bland annat för riktade informationsinsatser. Något som vi sett exempel på i bland annat Danmark”. 

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/utspelet-om-sexbrotten-sagas-lofven-latsas/

kommentarer