Väljarna inte imponerade – trots utspel och vallöften

Med mindre än fem månader kvar till valet duggar utspelen och vallöftena allt tätare. 

Men väljarna verkar inte vidare imponerade – enligt två olika sammanställningar av opinionsmätningar gjorda i april syns endast små förändringar i väljarstödet. 

Trots att tonläget i den politiska debatten skruvats upp och ett antal vallöften nu har presenterats syns ännu inga stora förändringar i väljaropinionen. 

Detta enligt två olika mätningar där ett antal opinionsmätningar från april månad sammanställts – en från SR/Sifo och en från Omni/Novus.  

I SR/Sifo-mätningen får Socialdemokraterna 27,2 procent av väljarstödet, medan Moderaterna får 22,1 procent. Båda partierna backar något. 

S och M har låg fallhöjd

Det kanske borde oroa S och M – eftersom småpartierna enligt Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, brukar gynnas i slutet av valrörelsen. 

– Det är småpartierna som då får uppmärksamhet, får vara med i debatter i tv och utfrågningar. Folk gör valkompasser och annat som gör att de också kommer upp på väljarnas radarskärm, och då ökar sannolikheten att de får lite extra stöd i spurten och de stora regeringspartierna tappar en aning, säger Sören Holmberg till ”Ekot”

I den sammanställda mätningen från SR/Sifo är det rödgröna blocket störst med 39,3 procent. Allianspartierna samlar 36,9 procent  – med KD:s siffra på 3,4 procent borträknad. Inklusive KD blir alliansen störst. 

L och MP klarar sig över riksdagsspärren med 4,8 respektive 4,1 procent och SD är tredje största parti med 16,8 procent av väljarstödet. 

”Väljarna ser ut att sitta kvar i den båt de valt” 

Enligt Omni/Novus-mätningen är det fortsatt mycket jämnt mellan blocken – men en liten övervikt för alliansen om KD:s resultat, på 3,4 procent, räknas in.  

Novus vd Torbjörn Sjöström säger i en kommentar på hemsidan

– Det kommer politiska utspel regelbundet och en del av valrörelsen har kommit i gång, men väljarna ser mer ut att sitta kvar i den båt de valt för tillfället. Är det för att man börjar tröttna? Är det för att det har varit en extremt stökig mandatperiod, där en minoritetsregering fått styra trots högljudda protester från oppositionen?

SR/Sifo-mätningen

Ekot publicerar varje månad en sammanvägning av resultaten från en rad partisympatimätningar. Från och med september 2016 görs det här indexet för vår räkning av Kantar Sifo.

Totalt antal intervjuer mars 2018: 5 883 st.

De institut som ingår i sammanvägningen är Novus, Kantar Sifo och Ipsos.

Resultatet: 

S: 27,2 (-0,2)

V: 8,0 (-0,1)

MP: 4,1 (+0,2)

M: 22,1 (-0,2)

L: 4,8 (0)

KD: 3,4 (+0,1)

C: 10,0 (+0,5) 

SD: 16,8 (-0,5)

Övrigt: 3,6 (+ 0,6)

Källa: Kantar Sifo 

Omni/Novus-mätningen

Omni/Novus Svensk Väljaropinion är ett väljarindex som Novus sammanställer och presenterar med Omni. Indexet presenteras en gång i månaden och sammanställs på intervjuer genomförda den senaste månaden. 

Det är resultaten från Novus, Sifo, Demoskop och Ipsos som vägs samman. Sammanställningen för april är baserad på 5 053 intervjuer. 

Ipsos mätningar tas från och med november åter med i Svensk väljaropinion, men resultatet viktas utifrån både antal intervjuer och mätmetod.

Resultatet: 

M: 22,3 (+0,1)

L: 4,8 (0)

C: 9,8 (-0,4)

KD: 3,4 (+0,2)

S: 27,3 (+0,4)

V: 8,1 (+0,1)

MP: 4,1 (+0,1)

SD: 16,9 (-0,7)

Källa: Novus 

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/valjarna-inte-imponerade-trots-utspel-och-valloften/

kommentarer