Väntar en skatterevolt?
Opinion
Hur kan skatterna vara så höga i Sverige utan att det sker någon skatterevolt? Oavsett vad man själv tycker om vilken skattenivå som är lämplig så är det en intressant och befogad fråga. Skatteuttaget i Sverige är bland de största i världen. Hur har det kunnat bli möjligt?
Ett svar på frågan är att skatten dras med sådan administrativ smidighet att man knappt märker när det sker. Ingen myndighet har engagerat sig i förenklingsarbete med sådan kraft som Skatteverket.
Förr innebar deklarationen en helg med kvitton och verifikationer utbredda över hela matsalsbordet. i dag är det för de flesta inte mycket mer än ett SMS om att alla färdiguträknade siffror stämmer. Skatteuttaget sker med en automatik som inte inbjuder till uppmärksamhet.
Men den grundläggande förutsättningen för vilket skatteuttag som accepteras handlar rimligen om en mer konkret fråga: vad får man för pengarna?
Skatten är medlemsavgiften i samhället. Att avgiften är ofrånkomlig är lätt att begripa, men är föreningen välskött och står avgiftens storlek i paritet med de förmåner som medlemskapet erbjuder? Håller tjänsterna så god kvalitet att man inte behöver köpa dem privat – fungerande äldreomsorg, barnomsorg, en bra skola och en pålitlig sjukförsäkring? Är kostnaden via skattsedeln rimlig? Det är …
Läs mer här: Väntar en skatterevolt?