Var kommer de nya jobben?
Opinion
Under några år på 1970-talet sysslade jag professionellt med arbetsmarknadspolitiska frågor i regeringskansliet. Det var mitt under branschkriserna för varv, teko, stål, glas och textilindustrin och många timmar gick år att vrida och vända på olika förslag till sysselsättningsskapande åtgärder som skulle underlätta för friställda människor att kunna gå över till nya jobb.
Facit var inte direkt lysande och har egentligen aldrig varit det för sådana åtgärder trots att skilda regeringar lanserat mängder av jobbförslag med lite olika namn på ungefär samma sak. Det beror nämligen på att företag alltid måste vara ekonomiskt rationella. Företag tar inte in nya medarbetare ens om jobben subventioneras om de inte ser att de långsiktigt behöver öka personalstyrkan.
Det är mot den bakgrunden också trainee-jobbens fiasko skall ses, att ett enda nytt traineejobb har skapats. Företag är sällan intresserade av subventioner som bara är tillfälliga.
Flyktingkrisen med kanske mer än 150 000 människor som invandrar i år sätter allt på sin spets. Om inte sysselsättningsgraden blir som för befolkningen i stort slår det negativt mot välfärdssystemet eftersom andelen bidragsförsörjda ökar.
I Sverige är sysselsättningsgraden cirka 70 procent för människor i förvärvsaktiva åldrar. Det ligger nästan i världstopp, bara Island, Schweiz och Norge ligger högre än vi. Sambandet är …
Läs mer här: Var kommer de nya jobben?