Värna vårt vatten
Sverige har stora tillgångar på rent vatten. Det som är ett stort problem i stora delar av världen har inte ansetts som något svenskt problem.
I världen dör varje dag 800 barn under fem år på grund av smutsigt vatten, brist på toaletter och dålig kunskap om hygien, enligt Unicef. 663 miljoner människor saknar tillgång till rent vatten.
Sverige har inte sådana problem. Men förra året sinade grundvattnet på både Öland och Gotland. Till Öland transporterades stora mängder vatten i tankbilar och en ny vattenledning från fastlandet byggdes snabbt. Beredskap för vattenbrist i sommar har byggts upp även på Gotland.
Vårt vatten hotas också av föroreningar. I Lund har invånarna tvingats koka vattnet under de senaste dagarna för att kunna använda det.
Efter att från 1960-talet ha byggt ut avloppsreningen har utsläppen av föroreningar minskat. Reningstekniken har förbättrats i flera steg. Men fortfarande finns det mycket att förbättra.
Kristina Yngwe (C), vice ordförande i riksdagens miljöutskott, pekar på fyra områden där det behövs åtgärder. Ett av dessa är att reningsverken måste uppgraderas och VA-systemen moderniseras.
Men mycket behöver också göras för att minska vad som hamnar i avloppet. Medicinrester är ett växande problem, både genom rester som lämnar kroppen och genom att överbliven medicin slängs. Läkarna måste därför bli bättre på att ”ställa ut” mediciner som inte behövs och en omprövning av läkemedel som ersatts av bättre måste göras.
Mikroplaster är ett oerhört problem i haven men också i avloppsnäten, till exempel genom att de finns i tandkräm. De bör fasas ut, i första hand i kosmetika.
Medvetna åtgärder behöver göras för att säkerställa att vi inte förstör det vatten som är en av våra värdefullaste tillgångar. Det är ju helt livsnödvändigt.
Läs mer här: Värna vårt vatten