Weimar ger röst åt stad, land och nutiden

By Gunilla Wedding

I ett tredelat projekt och med hjälp av ett sammelsurium av röster vill Teatr Weimar beskriva vår samtid ur ett perspektiv som rymmer både landsbygd och storstad. På fredag 17 mars är det premiär för teaterpjäsen Skellefteå/Malmö. För den som vill fördjupa upplevelsen finns det också ett hörspel och så småningom kommer en film.
– Det här är ett helt nytt sätt för Weimar att arbeta, säger dramatikern Jörgen Dahlqvist.

I en gammal industrilokal på Krusegatan i Malmö repar konstnärskollektivet Teatr Weimar inför fredagens urpremiär av Skellefteå/Malmö på Bastionen. Det är en föreställning i två akter med två skådespelare på scen och en fond av tiotalet inspelade skådespelarröster som bildar en berättelse om en persons liv och död.

Allt på händer i efterspelet av ett sabotage mot en bensinmack i Skellefteå och en knivhuggning i Malmö. Föreställningen lägger med hjälp av minnesfragment ett pussel kring vem den person som alla talar om verkligen var.
– Vi pratar om en person, kille eller tjej, som gör sin resa från Skellefteå till Malmö och första akten handlar om Skellefteå och den andra om när personen kommer till Malmö, förklarar skådespelaren André Christenson som tillsammans med Linda Ritzén står på scen.
– Skellefteå/Malmö bygger på skådespeleri där vi fyllt på med röster mellan och innan scenerna, säger Jörgen Dahlqvist som står för föreställningskonceptet ihop med Linda Ritzén och Kent Olofsson. En annan grej är att vi byter roller – skådespelarna berättar genom att gestalta olika personer.
– Ibland är man mamman, ibland pojkvännen eller flickvännen eller brorsan och vi skiftar mellan oss också, förklarar Linda Ritzén vidare, Och man får aldrig träffa personen det handlar om.

Men Skellefteå/Malmö är alltså inte bara en självständig pjäs utan också del av ett större, tredelat scenprojekt som började med att Jörgen Dahlqvists någon gång förra året började fundera kring förskjutningen från

Läs mer här: Weimar ger röst åt stad, land och nutiden

kommentarer