2016 sammanfattades

By Lennart Larsson

MALMÖ 2016 var ett händelserikt år. Men var det ett bra eller dåligt år för staden?
Det fanns det olika uppfattningar om när årsredovisningen för förra året debatterades i kommunfullmäktige.

Men innan dess var det som vanligt en timme av enkla frågor. Den här gången hade fullmäktiges ordförande Kent Andersson (S) gallrat bort några av dem.
– Vi haft en glidande skala och haft alldeles för mycket frågor om vad kommunalråden tycker och inte tycker, påpekade han.
Sanna Petersson (FI) fick dock svar på sin fråga om det ska byggas fler könsneutrala toaletter i Malmö. Det ska det, lovade kommunalrådet Märta Stenevi.
– När gäller nyproduktion så är det viktigare att det står funktion på dörren snarare än vem som får använda dem.
Ewa Bertz (L) ifrågasatte avtalet för Västra station, där en restaurang får lägre hyra de första åren.
– Malmöbornas pengar subventionerar en privat restaurang!

Servicenämndens ordförande Petra Bergqvist (S) svarade att det är vanligt med avtal med lägre hyra under de första åren.
– Så har vi jobbat i tio år och samma avtal har använts bland annat för Boulebar, Hipp och Hamnmästaren. Och det blir ingen förlustaffär för staden, försäkrade hon.

Redovisningen för 2016 så. Ett år som slutade med ett stort överskott, plus 962 miljoner kronor. Och ett händelserikt år med både bra och dåligt, summerade kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S)
– Hemlösheten ökade och otryggheten ökade när skjutningarna tog fart under hösten. Arbetslösheten låg kvar på samma nivå. Samtidigt hände det positiva saker – färre Malmöbor blev utsatta för brott, bostadsproduktionen gick på högvarv och det byggdes fler skolor och förskolor. Fler företag valde att etablera sig här och försörjningsstödet vände äntligen neråt.
– Jag tycker du skönmålar vad gäller Malmös ekonomi. Det är värt att poängtera att Sverige befinner sig i en högkonjunktur. Då är det väl för väl att

Läs mer här: 2016 sammanfattades

kommentarer