Åhman övertygade när Småkronorna vann

By Ola Winther

Ett lysande målvaktsspel från Adam Åhman lade grunden för den första svenska segern i årets U18-VM. Småkronorna tappade en 2-0-ledning mot Tjeckien, men lyckades kämpa sig tillbaka och få till ett avgörande genom David Gustafsson. Därmed säkrade man tre oerhört viktiga poäng i jakten på en topp två-position i gruppen.

Småkronorna fick bästa tänkbara start på mötet med Tjeckien, efter nederlaget mot Ryssland i första gruppspelsmatchen av U18-VM. Inte ens fyra minuter hade hunnit passera när Frölunda-forwarden Jacob Peterson tryckte in 1-0 i en tilltrasslad situation framför mål. Målet dömdes först bort, men godkändes efter videogranskning.

Den tidiga ledningen gav svenskarna råg i ryggen och ledningen borde varit större än ett mål efter öppningsakten. Småkronorna kontrollerade spelet fullständigt, men lyckades inte förvalta alla de powerplay som man jobbade till sig. Inte ens två hela minuter i spel fem mot tre i slutet av perioden gav något resultat för ett svenskt lag som hade förtvivlat svårt att hitta rätt i numerärt överläge.

När spelet i powerplay låser sig är det dock tur att det finns spelare som vågar bryta mönstret i spelet med lika många spelare på banan. Med en fantastisk soloprestation ordnade nämligen Småkronornas poängkung den här säsongen, Färjestad-forwarden Fabian Zetterlund, en 2-0-ledning endast 35 sekunder in på mittenakten.

Fabian Zetterlunds 2-0-mål för Småkronorna är påskgodis! #twittpuck pic.twitter.com/matA88Jd3g

— C More Sport (@cmoresport) April 15, 2017
ÅHMANS MÅLVAKTSSPEL – SMÅKRONORNAS RÄDDNING

Efter 2-0-målet jobbade sig tjeckerna in i matchen, dels på grund av flera powerplay och dels på grund av släpphänt försvarsspel från det svenska laget. Mästerskapsdebutanten Adam Åhman, HV71, tvingades till en rad kvalificerade räddningar, men till sist orkade han inte stå emot. Strax innan andra periodpausen reducerade en av Tjeckiens största stjärnor, Filip Zadina, den svenska ledningen i numerärt överläge.