Alliansen kräver svar om Begler

I fredags fick Ann-Marie Begler sparken som generaldirektör för Försäkringskassan. 

Alliansen väljer nu att kalla socialminister Annika Strandhäll, S, till socialförsäkringsutskottet för att få svar om varför Begler petades. 

– I grund och botten är frågan: Varför? säger Johan Forssell, M. 

När Annika Strandhäll på fredagen meddelade att Ann-Marie Begler fått sparken som generaldirektör för Försäkringskassan blev många både förvånade och upprörda. 

Såväl politiker som opinionsjournalister till höger och vänster gjorde tolkningen att Begler fick sparken på grund av kritik mot Försäkringskassan som i huvudsak beror på regeringens egen politik.  

– Nu behöver balansen mellan Försäkringskassans dubbla uppdrag bli betydligt bättre. Stödet till individen att komma åter till hälsa och arbete behöver stärkas och vi har också ett ansvar för att människor ska kunna känna en tydlig trygghet när man tar del av sjukförsäkringen och inte uppleva att man kommer i kläm mellan olika aktörer eller myndigheter, sa Annika Strandhäll vid fredagens presskonferens. 

LÄS MER: Sparkade direktören: ”…nu blåser de politiska vindarna”  

I fredags fick Ann-Marie Begler sparken som generaldirektör för Försäkringskassan. Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

”Mycket är oklart i den här historien” 

Johan Forssell, M-ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott, berättar för Expressen att allianspartierna inte tycker att Strandhälls förklaring om varför Begler fick gå är tillräcklig. Han tycker att det är ”mycket som är i oklart i den här historien”.  

– Jag får intrycket av att Annika Strandhäll, i stället för att försvara sin egen politik när det kommer kritik mot den, väljer att göra en generaldirektör till syndabock. Jag tycker inte det är starkt ledarskap, säger han och fortsätter: 

– Frågorna har egentligen bara blivit fler under helgen och vi vill att Annika Strandhäll ska komma till utskottet och förklara det här. I grund och botten är frågan: Varför? 

LÄS MER: Ylva Johansson om sparkade Begler: ”Vill inte bedöma” 

”Behövs en ordinarie generaldirektör” 

Maria Hemström-Hemmingsson, tidigare på Inspektionen för socialförsäkringen, går in som tillförordnad generaldirektör för Försäkringskassan. Johan Forssell är heller inte nöjd med den lösningen. 

– Det här är inte vilken myndighet som helst utan en av Sveriges absolut största och viktigaste myndigheter. Det är en myndighet som behöver en ordinarie generaldirektör, säger han. 

Även detta kommer socialförsäkringsutskottets borgerliga ledamöter att fråga socialministern om. 

Annika Strandhälls pressekreterare uppger att ministern inte vill lämna lämna någon kommentar nu, eftersom hon ännu inte har fått någon formell förfrågan om att komma till socialutskottet. 

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/alliansen-kraver-svar-av-strandhall-om-begler/

kommentarer