Angelica attackerad av våldtäktsmannen

Angelica Junhager, 23, överfölls av en man på väg hem efter en utekväll. 

Nu har han dömts till fängelse för våldtäktsförsök.  

– Min enda tanke var att jag inte kommer komma härifrån levande, säger Angelica när hon minns tillbaka på händelsen. 

Mellan den 11 februari och den 11 mars utsattes totalt fem kvinnor för våldtäktsförsök på olika centrala platser i Uppsala. Händelserna följde ett mönster och polisen anade snart att det kunde röra sig om en och samma gärningsman. 

Angelica Junhager, 23, var en av de kvinnor som överfölls. Hon var den 3 mars på väg hem i natten efter en utekväll med några vänner. 

Angelica överfölls på Drottninggatan i Uppsala efter en utekväll.Foto: Brottscentralen

”Han sliter tag i mina byxor”

I höjd med slottsbacken på Drottninggatan i centrala Uppsala, när hon går och pratar med sin pojkvän i telefonen, känner hon plötsligt ett obehag bakom sig. 

– Jag vänder mig om och då smäller det bara. Han hoppar på mig och jag smäller i backen med honom över mig. Han pussar mig runt och på munnen och försöker pussa mig ner mot halsen. Jag minns hur kallt och blött det blev för jag låg ju i snön. Han fortsätter och sliter tag i mina byxor. Han sa inget under överfallet men jag minns att han andades tungt och snabbt, berättar Angelica.

 ”Min sista stund i livet”

Mannen som ligger över Angelica på marken ställer sig plötsligt upp och försvinner från platsen. Kvar i snön sitter Angelica chockad, på andra sidan telefonluren finns hennes pojkvän som hjälplöst hört övergreppet pågå. Utan honom, som larmade polisen, och en kvinna som kom gående längst vägen så vet inte Angelica hur det hade gått. 

– Min enda tanke var att jag inte kommer komma härifrån levande. Det här är det sista jag har i livet. 

Överfallen satte skräck i en hel stad

Efter överfallet mot Angelica fick Uppsalaborna nog. En Facebookgrupp startades av två tjejer och på några timmar hade gruppen fått flera hundra medlemmar – syftet var att börja nattvandra i stan om nätterna.

– Det kändes jättestort. Det kom väldigt nära inpå min händelse och det har varit ett stort och viktigt engagemang, det är helt otroligt att så många kan gå ihop. De gör ju det här för att få våra gator tryggare för alla, säger Angelica.

Händelserna fick uppsalapolisen att vara på sin vakt. Dagen efter händelsen mot Angelica såg en polispatrull hur en man gjorde närmanden mot en kvinna i närheten av samma plats där hon blev överfallen. 

Angelica och Brottscentralens reporter Li Rodziewicz.Foto: Brottscentralen

Fick DNA-träff efter topsning

De tog in honom på förhör och topsade honom – det gav senare en säker DNA-träff. 

– Man topsade honom men han fick släppas på fri fot eftersom vi inte hade tillräckligt för att hålla honom kvar. Men sen fick vi ett muntligt besked om att det var en DNA-träff den 16 mars och då anhöll man honom, berättar åklagaren Liselott Herschend som drev förundersökningen. 

– Man är alltid väldigt orolig som åklagare och polis när man misstänker att det finns ett samband mellan flera händelser. Vi hade fem stycken på väldigt kort tid vilket inte hör till vanligheten, fortsätter hon.

Vill ge stöd åt andra

Trots att händelsen på många sätt är färsk för Angelica menar hon att hennes bearbetningsprocess är att prata om det som hänt. Nu vill hon uppmana andra som varit utsatta att våga anmäla. 

– Så fort jag är ensam, när det är kväll och natt, då kommer känslorna. Men jag känner att jag har ett ansvar att komma ut med min berättelse, nå ut till andra tjejer. Kan jag nå ut till en eller två så är det bra, jag vill bara att de ska förstå att det är okej. Det är inte deras fel och de ska inte känna skam över det som hänt, säger hon.

Mannen som överföll Angelica döms till fängelse i ett år och tre månader.Foto: Polisen

Mannen som är i 30-årsålderna häktades misstänkt för alla fem övergreppen i Uppsala, men i brist på bevisning lades samtliga utredningar ner förutom den mot Angelica. 

– Jag har känt extra mycket att mitt jobb är att se till att vi alla fem får rättvisa. Jag tror aldrig att mitt hjärta har slagit så fort, det var det jobbigaste jag har varit med om, att möta honom igen. Han satt och tittade på mig under hela häktningsförhandlingen. Det gav mig mer motivation, att jag ska vinna över dig, säger hon.

Mannen dömdes till fängelse i ett år och tre månader för försök till våldtäkt. 

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/angelica-var-pa-vag-hem-da-gick-han-till-attack/

kommentarer