Arabisk film i fokus på festival i Malmö

Kultur och Nöje När fler och fler flyktingar från arabvärlden söker skydd i Sverige och övriga Europa – vad kan då vara mer aktuellt än en filmfestival ägnad arabisk film?

Malmö Arab Film Festival, MAFF, äger rum 2 – 6 oktober och bjuder på många möjligheter att lära känna den arabiska kulturen genom film.
Det är Europas största filmfestival med fokus på arabisk film. I festivalprogrammet finns 130 filmer från 30 länder, både långfilmer, dokumentärer och kortfilm.
– Vi visar alla genrer. Skräck, action, drama och konstnärliga filmer, säger Josef Kullengård, festivalens producent.
Till festivalen kommer regissörer och skådespelare som är mycket stora och etablerade i arabvärlden, men som större delen av den västliga filmpubliken ännu inte stiftat bekantskap med.
– Vi väntar bland andra den egyptiska regissören Amir Ramses och visar hans film Cairo Times. Bland filmstjärnorna kommer Ahmad Al Fishawy. Han är en slags arabisk Tom Cruise.

Öppningsfilmen är den egyptiska Sukkar Mur som får internationell premiär i närvaro av filmens kontroversiella regissör Hany Khalifa.
Utöver de filmer som deltar i festivalens tävlingsprogram, har man samlat en rad kortfilmer under två olika teman, rasism och konceptet ”hem”.
Cairo Time avslutar festivalen i samband med prisutdelningsgalan på Malmö Live. Filmen blev den egyptiska

Läs mer här: Arabisk film i fokus på festival i Malmö

kommentarer