Barn utövar hederskultur – skolpersonal slår larm

Skolbarn i Tynnered uppvisar tecken på hederskultur – nu slår skolpersonal larm.

Det rapporterar SVT Väst.

– Det är sju-åtta åringar som vidhåller normer hemifrån och trots att vi pratar med både barn och föräldrar gång på gång så når vi inte fram., säger Helena Kollberg, rektor på Vättnedalsskolan, till kanalen.

Barn i lågstadieåldern som vaktar på varandra och skvallrar till familj och släkt, det är något som ökat enligt personal inom skol- och fritidsverksamheten i Tynnered. Det rapporterar SVT Väst.

Enligt SVT handlar det om så kallad vardagsheder, vilket innebär att kollektiva normer går före skolans eller samhällets regler. 

– Det kan handla om barn som vaktar på varandra, som kollar att de till exempel äter rätt saker och leker med rätt kompisar. Vissa som inte får visa sig nakna i duschrummet, där ligger föräldrar på och säger till oss att vi måste ordna så de inte syns nakna. Det har funnits tidigare bland eleverna först när de närmar sig tonåren, säger Vättnedalsskolans rektor, Helena Kollberg, till SVT.

”Normer hemifrån”

Hot och våld ska också ha förekommit på skolan, när barnens familj och släktingar blandar sig i konflikter mellan barnen. 

– Det är sju-åtta åringar som vidhåller normer hemifrån och trots att vi pratar med både barn och föräldrar gång på gång så når vi inte fram, säger Kollberg till SVT.

Enligt rektorn är det bara ett fåtal elever på skolan som problemen gäller.

– Men även om det bara är ett fåtal elever så är risken att det sprids, men också att det kan leda till brott när de blir äldre. Hedersrelaterat våld börjar ju någonstans. Därför behöver vi prata om det och lära oss mer för att kunna hantera det på ett bra sätt, säger Helena Kollberg till SVT Väst.

Särskilda insatser

Sociala resursförvaltningen i Göteborgs Stad är inkopplad i ärendet, och planerar nu särskilda insatser i form av utbildning och samtal. 

De särskilda insatserna innebär att personal får fördjupning och kompetens om problematiken, skriver SVT.

Källa: https://www.expressen.se/gt/barn-utovar-hederskultur-skolpersonal-slar-larm/

kommentarer