BMW-ligan gäckar polisen

By Mattias Rabe

Vi har i många artiklar beskrivit problemet med bildelsstölder som drabbar allt fler bilägare runt om i Sverige, framför allt bilägare i Stockholmsregionen, Bergslagen och Skåne men även i andra regioner, exempelvis har Halland varit hårt drabbat.
Hårdast drabbade är BMW-ägarna, och då inte bara privatpersoner utan även flertalet BMW-återförsäljare har fått påhälsningar under nätterna då stora mängder bilar har fått delar länsade. Vi har tidigare skrivit om hur en bilfirma i Nyköping (även i Norrköping och Linköping) drabbats. Just den gången åkte förövarna fast. Men det hör till ovanligheterna att bildelstjuvarna åker fast, även om det händer ibland.

Nu har det visat sig att en och samma liga inte opererar enbart i Sverige utan även ute i övriga Europa, bland annat i Danmark, Frankrike och Spanien. Polisen har nämligen säkrat DNA-spår från inbrotten och kunna jämföra dem mellan länderna. DNA-spåren till trots har de inte kunnat få tag på varken gangstrarna eller de stulna bildelarna som normalt består av strålkastare, krockkuddar, navigationssystem och ibland även hela rattar. Dock är två personer som misstänks tillhöra ligan frihetsberövade i Frankrike och en tredje har begärts utlämnad från Sverige till just Frankrike.

Polisen beskriver ligan, som tros bestå av ett tiotal personer, som professionell, välorganiserad och extremt effektiv.

– De är kända i större delen av Europa för samma typ av brottslighet, säger Malin Bentzer, operativ analytiker vid polisen, till Aftonbladet.

Vad gäller bildelarna som stjäls tror polisen att de förs ut ur landet till förmodligen Ryssland och Kina, men det finns inga bevis på detta eftersom delarna, som varje år uppgår till miljontals kronor, inte påträffats.
Polisen är kritisk till att detta inte upptäcks i ländernas gränskontroller som de anser vara för enkla att passera utan notis.

– Vi är inte anpassade efter dagens brottslighet, säger polisens operativa analytiker Malin Bentzer och syftar på svensk polis.

Polisen i Dalarna

Läs mer här: BMW-ligan gäckar polisen

kommentarer