BODIN: Den största europén i NHL genom tiderna

By Uffe Bodin

Nicklas Lidström och Dominik Hasek får ursäkta. I min värld är Jaromír Jágr den största europeiska spelaren som spelat i NHL. Här ska jag förklara varför.

Det var ingen bomb. Snarare en sådan där misslyckad nyårsraket som sticker i väg åt fel håll, fnyser runt lite innan den faller i marken alldeles för tidigt, pyr missnöjt och dör ut. Beskedet att Jaromír Jágr lämnar Calgary Flames och återvänder hem till Kladno har varit skrivet på väggen ända sedan i oktober. För det mesta gick ju fel från första början.

Dels dröjde det alldeles för länge innan Jágr fick det där NHL-kontraktet han suktat efter hela sommaren. Dels visade han redan i fjol tendenser på att den fantastiska sagan var på väg att nå sitt slut.

Nu missade han träningslägret och den viktiga uppbyggnadsfasen det medför, kom fel in i säsongen och blev skadad. Jágr må vara en träningsnarkoman av guds nåde, men inte ens hans enastående kropp kan stå emot tidens tand. När skadorna väl tog över var till och med han chanslös. Den onda spiralen han fastnade i gjorde att Calgary tappade tålamodet och i går blev skilsmässan ett ovälkommet faktum. Ett tråkigt och ovärdigt slut, men samtidigt ganska logiskt. Spelar man fortfarande hockey på elitnivån i den åldern som Jágr befinner sig i är det sannolikt att det är just så här det tar slut.

Även om NHL-karriären nu är över känns det ändå glädjande att Jágr återvänder hem och fortsätter spela i moderklubben Kladno.

Han ger fansen i Tjeckien en sista möjlighet att se honom i aktion, vilket kan vara nog så viktigt för den inhemska hockeyn. En sista möjlighet, förresten… Ingen blir väl speciellt förvånad om han gör en eller kanske till och med flera säsonger ytterligare hemmavid innan han lägger av.

Ser jag tillbaka på Jaromír Jágrs

Läs mer här: BODIN: Den största europén i NHL genom tiderna

kommentarer