BODIN: Ett tjeckiskt triumvirat att frukta

By Uffe Bodin

Vi kanske lite naivt hade sett framför oss en gruppfinal mot Ryssland på nyårsafton. Tjeckien satte stopp för de planerna i premiären. Nu väntar ett tufft test för Juniorkronorna i kväll. Inte minst i form av ett tjeckiskt stjärntriumvirat.

Det rör på sig i tjeckisk ishockey. Sett till bredden är de fortfarande långt ifrån toppnationerna i JVM, men spetsen har blivit allt vassare på senare år. I NHL har David Pastrnak skaffat sig stjärnstatus i Boston Bruins medan jämngamle Jakub Vrána kan vara på väg i samma riktning i och med att han omges av stjärnor som Aleksandr Ovetjkin och Jevgenij Kuznetsov.

Efter att ha fått fram ett par riktigt fina spelare i 96-kullen har tjeckerna nu fått ännu bättre utdelning i sin 99-kull. I JVM-premiären, där Ryssland besegrades med 5–4, anfördes tjeckerna av sina tre nya stjärnor Martin Necas, Filip Chytil och Filip Zadina. De två förstnämnda NHL-debuterade i höstas efter att ha draftats i första rundan av Carolina Hurricanes respektive New York Rangers medan Zadina förväntas gå så tidigt som bland de fem första i draften nästa sommar.

Mot Ryssland var det framför allt kedjan med Necas, Zadina och Radovan Pavlik som stack ut. Trion bjöd på klassiskt snabba spelomställningar och visade prov på både finess, fart och fläkt när de satte press i anfallszonen. Det var som de hade en extra växel i sitt spel som de sömniga ryssarna inte kunde matcha.

ÖPPNAR DÖRREN FÖR EN ENKLARE KVARTSFINAL

Här får Juniorkronorna se upp i kväll. Jämfört med matchen mot Vitryssland kommer det att krävas lite mer konsekvenstänk i framför allt backarnas uppträdande. Sverige har ett överflöd av kreativitet och offensivt kunnande i sin backbesättning,

Läs mer här: BODIN: Ett tjeckiskt triumvirat att frukta

kommentarer