BODIN: Svenska JVM-stjärnornas chanser till NHL-spel nästa säsong

By Uffe Bodin

Tre matcher, tre segrar. Juniorkronorna har gjort exakt vad som förväntats av dem i det inledande skedet av årets JVM-turnering i Buffalo. I den stjärnfyllda svenska truppen finns det givetvis några spelare som sticker ut extra mycket. Spelare som mycket väl kan komma att spela i NHL – redan nästa säsong.

Steget från JVM till NHL-spel kan kännas avlägset. Men det är bara att titta på fjolårets svenska trupp, som slutade fyra i Montréal, så hittar man ett gäng spelare som antingen är ordinarie i ligan eller åtminstone har spelat där till och från. Då får den svenska 97-kullen ändå anses svagare än 98- och 99-kullen som till stor del utgör det svenska JVM-laget i år.

Joel Eriksson Ek har spelat till sig en plats i Minnesota, Gabriel Carlsson åker in och ut ur laguppställningen i Columbus medan Oliver Kylington och Jacob Larsson båda har debuterat i ligan.

Från årets trupp tror jag vi kommer att få se betydligt fler NHL-killar än så nästa säsong. Vissa av de yngre, födda 1999 eller senare, kommer att vara så bra att vi inte kommer att kunna utnyttja dem i nästa års turnering.

Så här bedömer jag chanserna till ordinarie NHL-spel under 2018/19 för ”de sex stora” i den svenska truppen:

Rasmus Dahlin, b, 17 år
Chans till NHL-spel: 100 %
NHL-klubb: Återstår att se.
Chris Phillips var den senaste draftettan som inte gick direkt in i NHL*. Det var 1996. I nutid är det med andra ord helt otänkbart att en spelare som gått etta i draften ställs på tillväxt. Det är möjligt att det bästa för Rasmus Dahlin vore att spela en extra säsong i Frölunda innan han flyttar till NHL, men det kommer givetvis

Läs mer här: BODIN: Svenska JVM-stjärnornas chanser till NHL-spel nästa säsong

kommentarer