Bostadsbolagen desperata – stiltje på marknaden

Rekordmånga nyproducerade bostadsrätter är osålda på marknaden. 

Nu blir bostadsbolagen allt mer desperata och funderar på dumpade priser och avgiftsfria perioder. 

– Jag tror vi kommer använda alla verktyg i verktygslådan, säger bostadsbolaget Tobin Properties finanschef Per Alnefelt till TT. 

Färsk statistik från bostadssajten Hemnet visar att det finns rekordmånga nyproducerade bostäder som är osålda på marknaden. 

LÄS MER: Hemnet: Klart färre tror på sjunkande bopriser

Bostadsbolaget: ”Ganska stiltje på marknaden”

Statistiken visar att antalet bostadsrätter till salu har ökat med nästan 300 procent – och trögast går försäljningarna i Stockholm. 

– Det är ganska stiltje på marknaden, får man säga, säger Tobin Properties finanschef Per Alnefelt till nyhetsbyrån TT. 

Bolaget, som säljer dyrare bostäder, är hårt drabbat av den avsomnade marknaden och har endast sålt tre bostäder under första kvartalet, rapporterar nyhetsbyrån. 

Hemnets siffror visar att antalet nyproducerade bostadsrätter till salu ökat med 75 procent det senaste året och att det nu finns 11 419 stycken till salu. 

LÄS MER: Bolånekriget trappas upp – nu sänker Nordea räntan

Utbudet har ökat med 282 procent på två år

På två år har utbudet ökat med 282 procent och den nuvarande noteringen är förmodligen den högsta någonsin, enligt Hemnets presstjänst. 

Eftersom utvecklingen ännu inte visar några tecken på att vända så kan bostadsbolagen tvingas till prissänkningar och avgiftsfria perioder. 

– Jag tror vi kommer använda alla verktyg i verktygslådan, säger Per Alnefelt till TT. 

För ett par veckor sedan så Berättade Hemnet att boprisförväntningarna stiger bland besökare på sajten som planerar att köpa bostad. Andelen som tror på sjunkande bostadspriser minskade relativt kraftigt i april till den lägsta nivån sedan i september i fjol, visade Hemnets köparbarometer.

Källa: https://www.expressen.se/dinapengar/bostadsbolagen-desperata-stiltje-pa-marknaden/

kommentarer