Centerväljare vill inte ha en alliansregering

Sprickan i alliansen växer.

Nu visar siffror i en ännu opublicerad SOM-rapport att C-väljarna föredrar en blocköverskridande regering, rapporterar Svenska Dagbladet.

Med drygt fyra månader kvar till valet ökar splittringen inom alliansens regeringsalternativ.

C-ledaren Annie Lööf meddelade på tisdagen att partiet kommer stödja den nya lag som regeringen lagt fram, vilken att innebära att runt 9 000 ensamkommande kommer att få stanna i Sverige. 

Beskedet kritiseras indirekt av M-ledaren Ulf Kristersson, som skriver på Facebook att Moderaterna ”skulle aldrig ingå i en regering som inte kan föra en ansvarsfull migrations- och integrationspolitik”.

Han fortsätter:

”Detta är självklart också olyckligt för Alliansen. Det är inget att hymla om.”

Hälften av C-väljarna nobbar alliansen

Samtidigt visar nya siffror att Centerns väljare nobbar en framtida alliansregering.

Det är Svenska Dagbladet som tagit del av den ännu opublicerade SOM-undersökningen ”Sprickor i fasaden”, som berättar vilken typ av regeringar som är mest populära bland de olika partiernas sympatisörer.

Undersökningen visar att 49 procent av C-väljarna säger att de vill ha en blocköverskridande regering, medan bara 30 procent vill ha en ren alliansregering, uppger SvD.

Även Liberalernas väljare är enligt SvD mer positiva till en blocköverskridande regering än en ren alliansregering.

LÄS MER: Kristerssons hårda kritik mot Centern

Tommy Möller, professor i statsvetenskap, menar att spänningarna inom Alliansen ökar och att Centerpartiet val att stödja regeringens linje i frågan om ensamkommande flyktingbarn är ett nederlag för Allianskonceptet.

– De här frågorna har varit ett stort problem för Alliansen redan från början, och nu skapas ytterligare spänningar. Visserligen har man kommit överrens om att alla partierna måste profilera sig inför valet – samtidigt ligger en otalad överrenskommelse om att det inte får ske i en sådan utsträckning att det undergräver deras trovärdighet som ett tänkbart regeringsalternativ, och det gör det här, säger Tommy Möller till TT.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/centervaljare-vill-inte-ha-en-alliansregering/

kommentarer