Då: 16-årig silverhjälte. Nu: Gör sitt fjärde OS – ”Kan föregå med gott exempel”

By Ronnie Rönnkvist

Många minns nog Pernilla Winbergs hjältedåd i semifinalen mot USA för tolv år sedan. Nu är Linköpings stjärna på jakt efter en ny OS-medalj. Men den här gången har hon en helt annan roll.
– Inför detta OS känns det som jag är rutinerad och kan föregå med gott exempel på samma sätt som dom äldre gjorde då jag var yngre, säger Winberg till hockeysverige.se.

Pernilla Winberg kommer i och med sitt deltagande i Sydkorea göra sitt fjärde olympiska spel. Hon OS-debuterade redan 2006 i italienska Turin. Då var hon bara 16 år, men hade redan rutin från två VM-turneringar. Men det avtryck Pernilla Winberg gjorde i Turin då hon satte den avgörande ”silverstraffen” på USA i semifinalen gjorde henne rikskänd och är en prestation som det fortfarande talas mycket om.
– Det är den största upplevelsen jag har varit med om inom ishockeyn. I och med att vi aldrig vunnit över USA innan så var det extra stort. Jag tror inte att jag tänkte så mycket, jag var ju bara 16 år då, utan jag körde bara på, berättar Pernilla Winberg för hockeysverige.se och fortsätter:
– Vi hade en bra känsla i hela laget och när jag fick chansen att lägga straffen så var det något jag hade tränat på under hela säsongen. Jag visste vad jag skulle göra. När jag sedan kände att pucken gick in i mål så var det en sjuk känsla faktiskt, säger 28-åriga forwarden med ett lätt skratt.
– När signalen gick och vi hade vunnit så var det nästan ingen av oss som trodde på det. Som jag sa så är det den största upplevelsen jag varit med om i mitt liv och något jag skulle vilja uppleva igen.

Vad var det unika med det här laget och som tog er hela vägen till final?

Läs mer här: Då: 16-årig silverhjälte. Nu: Gör sitt fjärde OS – ”Kan föregå med gott exempel”

kommentarer