En av SHL:s riktigt stora – Old School Hockey Johan Davidsson

By Ronnie Rönnkvist

Fyra SM-guld. En poängligaseger i VM. Näst flest poäng i SHL:s historia. Idag berättar Johan Davidsson om sin makalösa karriär.

Johan Davidsson är en av svensk hockeys riktigt stora trots att han aldrig vunnit varken VM eller OS-guld, men däremot har han varit med och vunnit inte mindre än fyra SM-guld med HV 71. En skada gjorde att han tvingades lägga skridskorna på hyllan och i stället iklä sig rollen som assisterande sportchef. Där har han ju också vunnit ett SM-guld.

Någonstans hemma i Jönköping på läktaren där Klapp och Klang sjöng som bäst växte intresset för hockeyn hos Johan Davidsson även om han hellre spelade än tittade på hockey.
– När jag stod i Klapp och Klang första gången? Oj, bra fråga. Jag vet inte exakt när det var, men jag var aldrig någon superfreak som ungdom för hockeyn. Det var mera så att jag älskade att spela hockey.
– Visst var jag på matcherna när jag var ung, men det var mest för att man hängde med polarna eftersom dom tyckte att det var så himla kul. Jag tror att mina första minnen från att se på hockey i Rosenlundshallen är från sexårsåldern. Inte så att jag stod mitt i klacken för det vågade man inte med tanke på den längden man hade då. Man stod väl någonstans i utkanten av klacken.

Två av Johan Davidssons närmaste vänner under åren och som är från Jönköping har varit David Petrasek och Stefan Liv.
– Petrasek lärde jag känna tidigt. Jag tror att det var under årskurs två i skolan som han flyttade in min närhet. Han bodde i en annan del av Husqvarna tidigare men flyttade då ner och började gå på samma skola som jag.
– Första gången jag såg Stefan Liv spelade han med landslaget i Finland. Då var jag

Läs mer här: En av SHL:s riktigt stora – Old School Hockey Johan Davidsson

kommentarer