En utbildning i historia och tacksamhet

Opinion

TV-serien Fröken Frimans krig är trevlig underhållning. Man har tagit sig stora friheter med bakgrundshistorien och verklighetens Fröken Friman, den liberala rösträttsförkämpen Anna Wittlock. Att folkbildningen smygs in bakvägen innebär inte det att den blir mindre effektiv, snarare tvärtom.
Verklighetens kvinnosakskvinnor behandlades fruktansvärt illa och utsattes för betydligt värre saker än trakasserierna som karaktärerna i Fröken Friman får stå ut med. Detta ska vi minnas.
Vi står i stor tacksamhetsskuld till Anna Whitlock och alla dem som orkade stå emot konservativa krafter under de många år av hårt arbete som svenska rösträttskvinnor fick lägga ner innan allmän rösträtt blev verklighet.
Whitlock står för liberala värderingar som är lika allmängiltiga i dag som när hon upprörde etablissemanget med dessa nymodigheter på sin skola. Hon verkade för en bra progressiv utbildning för alla, oavsett klass och kön. Hon verkade också för att skolan och kyrkan skulle vara separata entiteter och att religionsfrihet skulle gälla. Idéer som vi tar för givna, men som var revolutionerande när Whitlock lade fram dem. Kopplingen mellan politisk makt, möjligheten att vara en god samhällsmedborgare och god utbildning var hennes käpphäst.
Om det är lite roligheter och duktiga komedienner som behövs för att denna viktiga del av Sveriges

Läs mer här: En utbildning i historia och tacksamhet

kommentarer