F-kassans generaldirektör får sparken av regeringen

Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler får sparken av regeringen, skriver Svenska Dagbladet. 

Hon har varit Försäkringskassans högsta chef sedan sommaren 2015 – men enligt SvD kommer regeringen senare under fredagen meddela att Begler omplaceras. 

Ann-Marie Begler kom till Försäkringskassan sommaren 2015, innan dess var hon varit generaldirektör för Skolinspektionen. 

Enligt Svenska Dagbladet är Begler nu på väg bort. Enligt tidningen väntas regeringen senare under fredagen meddela att hon omplaceras. En regeringskälla bekräftar uppgifterna för TT. 

Hon är den andra generaldirektören för en av landets största myndigheter som får lämna sin post under mandatperioden – den första var Dan Eliasson, som fick lämna Polismyndigheten för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.    

En hel del kritik har riktats mot Försäkringskassan på sistone.

Läs även: Jessica blev utförsäkrad – trots intyg från läkare 

Sjuka tvingas till Arbetsförmedlingen

Som exempel har Arbetsförmedlingen slagit larm om att en växande andel personer som nekats sjukpenning av Försäkringskassan kommer till Arbetsförmedlingen – trots att de är för sjuka för att söka jobb. 

– Ingen ska falla mellan stolarna för att Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen inte samarbetar bra nog, rätt person ska vara på rätt plats för att samhället ska kunna ge stöd på bästa sätt, kommenterade socialministern Annika Strandhäll, S, då.

Regeringen har tillsatt en utredning som bland annat ska se till så att människor inte hamnar mellan de två stora myndigheterna. Annika Strandhäll har även uppgett att hon vill att Försäkringskassans bedömningar av arbetsförmåga utreds, samt att innebörden av begreppet ”normalt förekommande arbeten” på arbetsmarknaden tydliggörs. 

Annan kritik har handlat om att Försäkringskassan betalat ut miljardbelopp till oseriösa assistansbolag och om den hårda tolkningen av LSS – lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. 

Läs även: Erland tog sitt liv efter beskedet från F-kassan 

Strandhäll: ”Oacceptabelt”

En annan kritik mot Försäkringskassan har rört antalet avslag på sjukpenningansökningar. Både SVT:s ”Agenda” och tidningen Dagens ETC har talat med handläggare på Försäkringskassan som vittnat om att medarbetare som beslutar om många avslag belönas med högre lön av sina chefer – en bild som Försäkringskassan dock inte känner igen.

När Annika Strandhäll fick kommentera uppgifterna om lönesättningen i ”Agenda” sa hon att det var ”oacceptabelt”. 

Samtidigt har sjuktalen sjunkit under de senaste åren – en utveckling som regeringen vill se och har uppmuntrat i sin styrning av myndigheten. 

Texten uppdateras. 

Källa: https://www.expressen.se/dinapengar/forsakringskassans-gd-far-sparken/

kommentarer