Förslag att stänga Axel Ebbes konsthall

TRELLEBORG Trelleborgs kommun överväger att stänga Axel Ebbes konsthall nästa år. Kulturförvaltningen ska spara två miljoner kronor och en tänkbar besparing är att inte visa samlingarna under sommarmånaderna som är den period då museet brukar vara öppet.

Konstnären Axel Ebbe föddes i Hököpinge 1868.

Museet öppnade 1935 två år efter det att Trelleborg mottagit donationen.
Konsthallen bekostades av Trelleborgs stads sparbank och byggdes enbart för att visa donationen.
Huset har ritats av dåvarande stadsarkitekten i Malmö Carl-Axel Stoltz.
En arkitekt lär ha beskrivit huset som ett typexempel på dansk funktionalism. Axel Ebbe har gjort en rad offentliga skulpturer, bland annat Solrosen i Kungsparken i Malmö, Arbetets ära på Möllevångstorget och Sjöormen i Trelleborg.

Kulturförvaltningen tar just nu fram förslag på olika tänkbara besparingar. Ett av förslagen är att inte hålla öppet alls i Axel Ebbes konsthall. Det är också oklart hur det blir med den planerade renoveringen och tillgänglighetsanpassningen som enligt tidigare planer skulle vara klar 2018.

– Just ni vet vi ingenting, berättar Ingela Jacobsson som är museichef i Trelleborgs kommun. Det finns fuktproblem i huset, toaletten är från 1935 och elsystemet har förmodligen inte långt kvar.
– Även pannan är dålig och huset är inte tillgänglighetsanpassat. Det behöver läggas ner mycket pengar på fastigheten. Det

Läs mer här: Förslag att stänga Axel Ebbes konsthall

kommentarer