Från SHL-stjärna till sportchef – Old School Hockey Thomas Johansson

By Ronnie Rönnkvist

I dag känner vi kanske främst igenom honom som expertkommentatorn som blev sportchef för Djurgården. Men bakom sig har Thomas ”Tjomme” Johansson en gedigen spelarkarriär med mängder av fram- och motgångar. I dagens Old School Hockey berättar han mer om sin långa karriär – och inte minst livskrisen där hans hustru Camilla blev svårt sjuk och ”tvingade” djurgårdsprofilen att bli AIK:are för en tid.

Thomas Johansson, ”Tjomme” kallad, gick den långa vägen till elitserien. Han var aldrig aktuell för spel i varken TV-pucken eller juniorlandslaget. Trots det kom han som något av en ”late blommer” att bli en av elitseriens mest färgstarka backar och ta sig hela vägen till VM-spel.

Hans karriär började hemma i Vendelsö söder om Stockholm.
– Det var mycket hockey för min del. Jag spelade i Vendelsö IK och började i det som hette Björnligan ute på Haningevallen. Det låg ute vid sågen i Vendelsötrakten. Där var det naturis och vi samlades varje helg för att spela. Sedan tillhörde man björnarna, vargarna och så vidare och vi spelade ett antal matcher varje helg, berättar Thomas Johansson när vi ses i Djurgårdens juniorers omklädningsrum på Hovet i Stockholm.
Johansson fortsätter:
– Därifrån bildades ett lag med alla killar födda 1970. Vi var ganska duktiga och låg i högsta serien fram till U15-året då vi ramlade ur. Efter det lämnade jag för Djurgårdens U16-lag.
– Jag var dagbarn i ett område där det på den tiden var en pappa som skötte en sjumanna-fotbollsplan. Varje år sattes det upp en sarg och sedan spolade man planen då det vart kallt. När jag kom hem från skolan runt två varje dag var det på med grillorna. Sedan höll jag på till mamma kom och hämtade mig vid fem, sex. Så såg dagarna ut och ibland var det några träningar däremellan.

”Tjomme” kom

Läs mer här: Från SHL-stjärna till sportchef – Old School Hockey Thomas Johansson

kommentarer