Frivilliga fyller Frostavallen med språk och aktiviteter

Höör Mat och husrum till drygt 200 asylsökande – det är bolaget EHCC Fastigheters enda uppdrag på Frostavallen.
Men trots det erbjuds det språkundervisning, handarbetskurser och idrottsaktiviteter på den gamla konferensanläggningen. Det har till och med startats en öppen förskola. Och allt genom frivilligas försorg.
– Engagemanget från Höörsborna är otroligt stort. Det hade aldrig blivit så här bra utan dem, säger föreståndare Hans Olsson.

Frostavallens Hotell och konferens glansdagar är passerade.
Numera är anläggningen sliten och innan den såldes hade det inte varit fullbokat på hotellet eller vandrarhemmet på länge.
I september fick det vitteglade hotellet och vandrarhemmet och den svartmålade restaurangen nya ägare genom bolagen Svedjegården och EHCC Fastigheter och planen var att starta ett flyktingboende.
Sedan knappt tre månader bor det närmare 200 personer här. Asylsökande familjer från främst Syrien och ensamkommande flyktingbarn från framför allt Afghanistan.
Hans Olsson är föreståndare. Egentligen bor han i Varberg med hustru och två döttrar – men i veckorna är Frostavallen även hans hem.

I entrén till den vita byggnaden – den som husar asylsökande i hotelldelen och ensamkommande flyktingbarn i vandrarhemsdelen – luktar det cigarettrök.
Man får inte röka inomhus i Sverige. Det sitter skyltar om det överallt. På svenska, engelska och arabiska.
– Men det är nästan som att

Läs mer här: Frivilliga fyller Frostavallen med språk och aktiviteter

kommentarer