Fun­da­men­ta­lismen avvisades i Iran

By Yngve Sunesson

Pre­si­dent Rohani fick förnyat för­troende i pre­si­dent­valet i Iran. Han fick i den första val­om­gången 57 pro­cent av rösterna, vil­ket gjorde att han valdes di­rekt, utan en an­dra val­om­gång. Val­del­ta­gan­det på 73 pro­cent var re­la­tivt högt, vil­ket ock­så visade att folket stödde Rohani som ett mer li­be­ralt al­ter­na­tiv till mot­kan­di­daterna.
Alla kan­di­daterna var god­kända av det re­li­gi­ösa väk­tar­rådet, så nå­gon ut­präg­lad li­be­ral kan knappast Rohani kallas för. Men jäm­fö­rt med hu­vud­al­ter­na­tivet, Ebrahim Raisi, är han tyd­ligt för öp­pen­het mot om­världen och minskat re­li­gi­öst för­tryck i landet.
Hassan Rohani främs­ta fram­gång un­der den första man­dat­pe­ri­oden är utan tve­kan kärn­va­pen­av­talet me om­världen, som lett till att sank­tionerna mot Iran trappats ned, även om USA be­hållit en del åt­gärder som inte kopplats di­rekt till miss­tan­karna om kärn­va­pen­ut­veckling.
Ef­ter fö­re­trä­da­ren Ahmadinejads van­sty­re är ekonomin oer­hört ef­ter­satt. Det finns en ut­bredd be­svi­kel­se över att ar­bets­lös­heten inte minskat mera och att fler inte fått del av de eko­no­miska fram­steg som nåtts. Att Rohani ändå fick förnyat för­troende kan främst ses som ett öns­ke­mål om större öp­pen­het.
För­hopp­nings­vis kommer om­världen, även USA, att se de möj­lig­heter som ges för både eko­no­miskt ut­by­te och på sikt minskat re­li­gi­öst för­tryck i Iran.

Läs mer här: Fun­da­men­ta­lismen avvisades i Iran

kommentarer