Godkännade av djurpark på Statarmuseet dröjer

bara Statarmuseet firade på söndagen Djurens dag med guidad tur i utställningen och visning av djuren. Man hade hoppats att också ha fått besked om att man blivit godkänd djurpark, men beskedet dröjer.

Under söndagen kom många besökare för att vara med när etologen Taina Thernström berättade om djurhållning över tiden. Statarmuseet har djur i sin verksamhet eftersom det är en del i helheten när man visar statarnas vardag. Men när man visar upp djur för publik mer än sju dagar per år krävs numera tillstånd som djurpark. 2009 övergick ansvaret från kommun till Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har ställt en del krav på förändringar av Statarmuseet för att man ska godkänna verksamheten enligt den nya lagstiftningen och personalen på museet har redan genomfört vissa anpassningar.
Eftersom statare framför allt hade kaniner, hönsfåglar och grisar är det dessa djur som finns att titta på. Nu har alla djur fått större burar.
– Lagstiftningen är egentligen gjord för vilda djur som behöver avstånd till människor, säger Taina Thernström. De sorter vi har här är ju vana vid att leva nära människor.

Det som nu återstår är ett nytt grishus samt att både djurens område och hela området ska inhägnas så att djuren är i fred när museet inte

Läs mer här: Godkännade av djurpark på Statarmuseet dröjer

kommentarer