GW: ”Mats Ludvigsson skulle aldrig släppts ut”

Mats Ludvigsson har blivit dömd för mord på en 78-årig kvinna och har upprepade domar mot sig för bland annat våldtäkt och misshandel. 

Våldet bryter ut när han blandar narkotika och sprit, visar utredningar. 

Men när Mats Ludvigssons vardag kontrolleras av andra och han får medicin är han en annan person – trots det har han aldrig fått rättspsykiatrisk vård.

– De hade ju aldrig släppt ut honom, säger polisprofessorn Leif GW Persson

När Mats Ludvigsson, nu 42, var 19 år gammal dömdes han för första gången – då för mord på en 78-årig kvinna i Ängelholm. 

I onsdags förra veckan stod  han återigen inför en domstol – ännu en gång misstänkt för ett grovt sexbrott mot en kvinna. Fyra dagar tidigare misstänks Mats Ludvigsson ha våldtagit henne i ett garage som hör till köpcentrumet Tegnér i Växjö.

– Han nekar till brott och medverkar i utredningen, säger advokaten Linda Björnsdotter, som är hans ombud.

Utan Mats Ludvigssons uttryckliga medgivande kan hon inte säga mer om hans inställning.

Men han har tidigare själv sagt saker om hur han fungerar, bland annat i samband med att han dömdes i Göta hovrätt för sju år sedan. Den gången dömdes han bland annat för våldtäkt av en kvinna och för att ha stoppat en grillgaffel i underlivet på en annan. Han misshandlade båda kvinnorna. 

LÄS MER: Mördaren Mats Ludvigsson, 42, slår och våldtar kvinnor 

Mats Ludvigsson blir aggressiv när han tar narkotika och inte sköter sin medicin. Det är då han begår brott, visar flera utredningar.Foto: CARL CARLERT

Kan inte låta bli droger

Under rättegången medgav Mats Ludvigsson att han vet att alkohol och tabletter gör honom aggressiv. Trots det kan han inte låta bli just denna kombination, visar en genomgång som Kvällsposten gjort av av de senaste domarna mot honom. 

Vid ett tillfälle har Mats Ludvigsson tvångsvårdats. Det skedde efter att han hotat en läkare och tvingat till sig narkotiska preparat. Den vården pågick under en kort tid. Han ansågs varken då och eller senare uppfylla kraven för psykiatrisk tvångsvård.

Leif GW Persson känner till fallet Mats Ludvigsson.

– Det är lagstiftningen som brister. Han uppfyller helt enkelt inte kraven för rättspsykiatrisk vård.

Tycker du att politikerna borde titta över den här lagstiftningen?

– Jag tycker nog det med tanke på att man är väldigt glad att prata om psykopater. Man  kanske också skulle göra något åt det under lagstiftningens hägn. Gång på gång för man höra hur jävla tokiga vissa är men de är inte tillräckligt tokiga, säger Leif GW Persson.

”Gång på gång för man höra hur jävla tokiga vissa är men de är inte tillräckligt tokiga”, säger Leif GW Persson.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Borde vara inlåst

– Om du inte kan skilja på rätt och fel och inte viljemässigt kan styra ditt handlande, då är du kvalificerad för rättspsykiatrisk vård. Men jag menar att den definitionen är för trång. Det hade varit alldeles utmärkt om den där Mats Ludvigsson fått sitta på en rättspsykiatrisk avdelning. De hade ju aldrig släppt ut honom.

Lagarna som styr tvångsvård

Rättspsykiatrisk vård

Om man har begått ett brott kan man dömas till rättspsykiatrisk vård om rätten bedömt att man led av en allvarlig psykisk störning när man begick brottet.

I praktiken liknar den rättspsykiatriska vården sluten psykiatrisk tvångsvård, men det är en förvaltningsdomstol som fattar beslutet om när vården ska upphöra. Den rättspsykiatriska vården regleras i en särskild lag.

Vård av missbrukare

Förvaltningsrätten kan besluta att man som missbrukare ska få vård även om man själv inte vill. Då kan man dömas till vård enligt lagen om vård av missbrukare i vissa fall, LVM.

Förutsättningarna för vård enligt LVM är att man behöver vård för att komma ifrån sitt missbruk av till exempel alkohol och narkotika.

Det krävs också att vården inte kan ske på frivillig väg, att man som en följd av sitt missbruk utsätter sig för allvarlig fara, riskerar att förstöra sitt liv eller allvarligt skada sig själv eller närstående.

Tvångsvård

När man har en allvarlig psykisk störning och inte går med på frivillig vård måste man bli undersökt av en läkare som kan utfärda ett vårdintyg. Läkaren får bara utfärda vårdintyg om villkoren i lagen om psykiatrisk tvångsvård är uppfyllda.

I ett vårdintyg beskriver läkaren vilka skäl det finns för tvångsvård. Tvångsvård får bara ges om patienten är svårt psykiskt sjuk och verkligen behöver vård. Dessutom måste det vara så att patienten själv motsätter sig vård. Syftet med tvångsvården är att patienten ska bli så frisk att hen frivilligt kan ta emot den vård han eller hon behöver.

Källa: Vårdguiden

Under häktningsförhandlingen i förra veckan, som hölls bakom stängda dörrar, framkom inte om han även denna gång tagit narkotika och druckit alkohol. Men tingsrätten kom fram till att han på sannolika skäl är misstänkt för att ha våldtagit kvinnan i garaget.

Hotade att mörda

Linda Björnsdotter var även Mats Ludvigssons ombud när han så sent som i mars i år överklagade en dom i tingsrätten till hovrätten. Han var dömd till en månads fängelse för att i augusti förra året ha hotat döda en väktare utanför en Ica-affär i Växjö. 

Mats Ludvigsson förklarade för rätten, enligt domen, att han kände sig motiverad att fortsätta den positiva utveckling som enligt honom skett den senaste tiden. Mats Ludvigsson syftade på att han vistats på stödboende och där skött sig utan anmärkning. Frivården skrev också i ett intyg till hovrätten att om Mats Ludvigsson fick skyddstillsyn så skulle han placeras på ett behandlingshem.

Göta Hovrätt fastställde i mars beslutet att Mats Ludvigsson skulle få skyddstillsyn och vård i stället för fängelse.Foto: ANDERS YLANDER

Den 14 mars i år fastställde hovrätten beslutet att Mats Ludvigsson skulle få skyddstillsyn och vård i stället för fängelse. Men samtidigt fanns redan då nya anmälningar mot honom. Och anmälningarna, och den dom som senare kom, visade att han återigen tagit narkotika.

Den 17 oktober 2017 stal han flera cykelljus av en kvinna. Den 28 oktober hotade han att knivhugga fem kvinnor i Växjö.  Då ska han ha sagt, enligt kvinnorna:

– Jag kommer knivhugga er.

Den 31 oktober ska han ha slagit sönder inredning hemma hos kvinna vars lägenhet han hyrde. Han var på nytt påverkad av narkotika. Kvinnan som han hyrde hos kallade det för att Mats Ludvigsson hade ”hjärnspöken” när han började slå sönder inredningen i lägenheten. Hon uppfattade också att han tappat uppfattningen om vilken tid på dygnet det var.

Mats Ludvigsson ska även, enligt henne, ha sagt att han skulle kunna mörda någon. Sedan lämnade han lägenheten och greps senare av polis.

Han satt anhållen och även häktad en kort tid men försattes i november 2017 på fri fot.

MARIA RYDHAGEN: Hur är det möjligt att detta kan ske?  

Mats Ludvigsson har själv medgett att narkotika och alkohol gör honom aggressiv.Foto: Polisen

Polisens hemliga samtal

Mats Ludvigsson har själv uppgett i ett förhör att han har en kontaktperson hos polisen. Enligt Kvällspostens källor tillhör han en av de personer som polisen ägnar särskild uppmärksamhet. Risken att han begår nya grova brott anses vara mycket hög.

Jarl Holmström, biträdande regionpolischef i Syd bekräftar att sådana samtal förs men vill inte kommentera om Mats Ludvigsson är en av de som polisen hållit kontakt med. Nyligen infördes också en ny metod.

– Vi har precis ett initiativ som vi kallar för riskreducerande samtal och använder kompetens bland annat från vår förhandlarorganisation. Det är ett sätt för oss att söka kontakt med individer som vi tror är viktiga att få att inte fullfölja tankar eller idéer kring brottsliga gärningar som vi tror ligger i farans riktning, säger han.

Mats Ludvigsson har själv uppgett att han har eller har haft en kontaktperson hos polisen. Jarl Holmström, bitr regionpolischef, bekräftar att sådana samtal förs i preventivt syfte men vill inte kommentera om man haft samtal med Ludvigsson.Foto: EMIL LANGVAD/TT NYHETSBYRÅN

Sedan tidigare har polisen utnyttjat relationer mellan utredare eller andra inom polisen för att ha samtal med personer som bedöms ha hög risk att begå brott.

– Det är personer som vi bedömer löper risk att återfalla i grov eller återkommande grov brottslighet. Där försöker vi utnyttja den här relationen i ett förebyggande syfte. Vi kan ofta ha sådana samtal när de här personerna avtjänar ett straff och det närmar sig frigivning eller när de är frigivna, säger Jarl Holmström.

En faktor som spelar roll för hur sådana samtal utfaller är om den det handlar om till exempel har ett eget boende. Mats Ludvigsson hotade en gång en läkare med orden att han villel ha ha just det.

Källa: https://www.expressen.se/kvallsposten/gw-mats-ludvigsson-skulle-aldrig-slappts-ut/

kommentarer