Här gör Hampus Lindholm ”Lidas” sällskap – andra svenska backen att göra hattrick

By Uffe Bodin

Nicklas Lidström är den enda svenska NHL-backen som har lyckats göra det tidigare. I natt fick han sällskap av Hampus Lindholm då Anaheim Ducks-stjärnan sköt ett hattrick och tog sitt lag till en övertidsseger, 5–4, i bortamötet med New York Islanders.

Den 15 december 2010 blev Nicklas Lidström, 40 år gammal, den första svenska backen att skjuta tre mål i en och samma match i NHL. Detta när hans Detroit Red Wings besegrade St. Louis Blues med 5–2.

Nästan exakt sju år senare var det dags för nästa svenska back att lämna samma avtryck. I natt satte Hampus Lindholm nämligen prägel på Anaheim Ducks bortamöte med New York Islanders genom att bli den andra svenska backen i NHL-historien att stå för ett hattrick.

Det såg länge ut som om Lindholm skulle lämna isen som tvåmålsskytt – och förlorare. För trots ledning med både 2–0 och 3–1 i Barclay Center befann sig Anaheim Ducks i underläge i slutskedet av den tredje perioden. Det var bara 75 sekunder kvar att spela när Rickard Rakell bröt en tio matcher lång måltorka och kvitterade till 4–4.

DUBBLERADE MÅLSKÖRDEN FÖR SÄSONGEN

Det banade väg för Hampus Lindholms kanske mest minnesvärda ögonblick i NHL-karriären. Efter att ha styrt in 1–0 på ett avslut från Andrew Cogliano och bombat in 3–1 med ett tungt slagskott avslutade 23-åringen matchen med att prickskjuta 5–4 i förlängningen. Detta efter vackert förarbete av lagkaptenen Ryan Getzlaf, som hade assist på fyra av Ducks fem mål i matchens.

Lindholms skott letade sig förbi Jaroslav Halák i hemmakassen och innebär att svensken dubblerat sin målskörd för säsongen, från tre till sex mål.

Samtidigt som Hampus Lindholm skrev in sig i historieboken med Nicklas Lidström blev han

Läs mer här: Här gör Hampus Lindholm ”Lidas” sällskap – andra svenska backen att göra hattrick

kommentarer