Hem för ensamkommande stängs

Simrishamn En lång rad brister på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Simrishamn gör att IVO nu stänger ned boendet.

I en baracklänga utanför Simrishamn bor 36 asylsökande pojkar Senast den 10 mars ska boendet vara avvecklat, rapporterar SVT Nyheter Skåne. Från hemmet, som drivs av ett Malmöföretag, rapporteras en rad brister, däribland att tillstånd saknas, att det brister i utbildning och rutiner och att lagstiftning och regelverk är okända för såväl personal som ledning.

– Man kan kräva av samhället att omhändertagandet är professionellt och det är det inte på det här hemmet, säger enhetschefen på Inspektionen för vård och omsorg Joonas Terje till tv-programmet.
– Inte heller han man tagit en registerkontroll från misstanke- och belastningsregistret för att säkerställa att de anställda är pålitliga personer.

Fyra kommuner har anlitat hemmet: Staffanstorp, Osby, Ängelholm och Båstad.

SVT Nyheter Skåne rapporterar om att tristess och trångboddhet på boendet. ”En dag känns som ett år” säger en av dem till tv-programmet. Kurt-Åke Lindhe, som är god man åt fyra av pojkarna på boendet, säger sig inte vara förvånad över att det stängs. Han tycker att trångboddheten är det värsta.
– Det är inte barn som bor där utan tonårspojkar som tar plats och det är inte

Läs mer här: Hem för ensamkommande stängs

kommentarer