Iskall start på det nya året

ystad Exakt klockan 15 blåste tornväktaren Roland Borg i luren och 145 personer rusade i det tregradiga vattnet vid småbåtshamnen i Ystad i fredags.

Föreningen Ystad kallbadhus elfte nyårsdopp blev åter en framgång. Visserligen deltog något färre badare i år, men publiksuccén var ett faktum. Uppskattningsvis kom mellan 800 och 900 åskådare för att beskåda badarna i en disig, vindstilla nyårsdag till musik av Ystadsgruppen Fudge.

Lika snabbt som badarna sprang i vattnet, nästan lika snabbt återvände de flesta tillbaka till stranden, skrattande och glada, där en värmande brasa väntade på dem.
– Det är härligt och nyttigt med nyårsdopp, man känner sig ren även inombords, sa ordförande Susanne Keyser, ordförande i Ystad kallbadhus sedan fyra år tillbaka.

– Det är inte så svårt att bada i kallt vatten, som många tror. Det handlar om inställning, att vara mentalt förbredd. Om man badar bastu före så är det inga problem alls att göra nyårsdoppet, sa hon.
En frusen men glad Johan Fogelström från Ystad gjorde sitt första nyårsdopp.
– Det måste ha gått något snett i min barndom när jag gav mig på något sådant här, men det var faktiskt skönt efteråt, sa han.

Christina och Göran Hartman från Bjärsjölagård har gjort många nyårsdopp.
– När Åhus

Läs mer här: Iskall start på det nya året

kommentarer