Jobbstart vid 25 istället för 30

Opinion

Med stor regelbundenhet kommer det politiska utspel om att vi måste jobba längre upp i åren. I dag har vi rätt jobba till 67 års ålder. Men röster höjs för att vi skall finnas kvar i yrkeslivet längre än så. I mina ögon handlar det mest om löst tyckande från politiker, ekonomer och samhällsdebattörer som blundar för hur verkligheten ser ut.
För en tid sedan umgicks jag några dagar med släkt och gamla vänner som i likhet med mig är 60 plus. En del av dem arbetar fortfarande. Men det var också påtagligt hur mycket sjukdom och krämpor många av dessa var drabbade av, allt från de ofta förekommande cancersjukdomarna till kroppar som var utslitna efter ett långt arbetsliv.
Vi lever allt längre och behöver under yrkeslivet bidra till ett pensionssystem som tar hänsyn till den ökade livslängden. Men att försöka få människor att jobba högre upp i åren kommer sannolikt att vara en icke-lösning och en sämre lösning än andra alternativ.
Den genomsnittliga pensionsålder är i praktiken strax över 60 års ålder. Orsaken är att många förtidspensioneras medan andra genom pensionssparande kan lämna yrkeslivet i förtid. Men det är en felsyn att tro att vi därmed urholkar antalet år vi

Läs mer här: Jobbstart vid 25 istället för 30

kommentarer