Jonas hus blev en ö: “Vi drack kaffe där ute i går”

Den extra kraftiga vårfloden över Mellansverige nådde nya nivåer under onsdagen. 

När Jonas Kronebratt Kouva klev upp på morgonen fick han en chock:

– Vi satt och drack kaffe där i går. Nu flyter det förbi stockar och bryggor och allt möjligt skräp. Huset har blivit en ö, säger han.

Sedan ett par år bor Jonas Kronebratt Kouva, 32, tillsammans med hustrun Eva och två små barn året om i den tidigare sommarstugan i Forsby i norra Gävle. Han har aldrig under sina sammanlagt sex år i huset sett så höga vattenflöden.

Nybliven pappa. Ansiktsförlamning. Och översvämmat hus. Jonas Kronebratt Kouva har mycket nu.Foto: Privat

– Det är rätt mycket vatten. Vi har renoverat och byggt ut en liten stuga till ett större hus, och i och med det sa de att vi måste höja upp marken. Det gör att vi klarar oss än så länge, säger han.

Hann flytta bilarna

I normala fall ser Jonas en väg utanför fönstret, och bortom vägen flyter ån. Nu är vägen helt översvämmad och vattnet når ända fram till husgrunden. Byggskräp från renoveringen riskerar att flyta i väg. Bilarna som vanligtvis står parkerade på vägen hann flyttas.

– Vi har en friggebod som står illa till. Vi får se om det fortsätter höjas. Jag har sett att en del grannar har lagt upp säckar och presenningar, berättar han.

Där drack vi kaffe i går. När Jonas Kronebratt Kouva i Gävle vaknade stod utemöblerna i en sjö.Foto: Privat

Testeboån i Gävle är ett av vattendragen i Gävleborgs län som svämmar över kraftigt just nu. SMHI har utfärdat klass 2-varning för Testeboån, Gavleån och Jädraån och klass 3-varning för Norralaån, båda i Gävleborgs län.

Händelserika veckor

Jonas, som är egen företagare i marknadsföring, har haft några riktigt händelserika veckor.

För en och en halv vecka sedan föddes parets andra barn, för tidigt, och mamma och barn ligger kvar på neonatalavdelningen, som ger särskild vård till nyfödda.

LÄS OCKSÅ: SMHI klass 3-varnar för vårfloden: ”Väldigt ovanligt” 

Jonas har samtidigt drabbats av en ansiktsförlamning i ena halvan av ansiktet, förmodligen orsakad av en virusinfektion.

– På det kommer översvämningen av huset… Jag sa till min fru att vi tar allting nu – så blir det lugnt till semestern, säger Jonas Kronebratt Kouva och skrattar.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/jonas-hus-i-gavle-blev-en-o-vi-satt-och-drack-kaffe-dar-ute-i-gar/

kommentarer