Kia Niro EV Concept officiell

By Mattias Rabe

På salongsgolvet på världens största elektronikmässa i Las Vegas står en bil med en hälsningsfras i ”grillen”. Bilen är den helelektriska varianten av

Utseendet
Till utseendet skiljer sig Kia Niro EV Concept från vanliga Niro, även om grundformen är densamma. Kias designteam har arbetat hårt med att städa upp störande element i designen som påverkar optimal luftströmning. Niro EV Concept har alltså blivit ”halare” för att på så litet vis som möjligt påverka elförbrukningen och därmed också räckvidden i så liten omfattning som möjligt. Därför har exempelvis grillen ”lagts igen”. Bakom den finns ju ingen kylare som på en bil med förbränningsmotor. På grillytan (kan man inte tillaga mat) har i ställt en interaktiv skärm tagit plats som kan visa olika mönster och/eller meddelanden. På mässgolvet har Kia valt att hälsa CES-mässan och dess besökare med ett kort hej.

Strålkastarna och bakljusen skiljer sig kraftigt från sina syskon som redan är i produktion. Massor av lysdioder i dessa, samt i armaturerna i stötfångarna, ger ett karaktäristiskt utseende i mörker. Kia kan mycket väl behålla delar av denna signatur till produktionsvarianten för att särskilja den elektriska varianten från övriga Niro-modeller. Räkna dock inte med att den belysta Niro EV-texten på bakre stötfångaren blir kvar. Effektfullt ja visst, men lär becka ihop på många vägar under framför allt vinterhalvåret.

Insidan
Interiören känns till grunden igen från övriga Niro-modeller men skiljer sig ändå kraftigt. I och med att det handlar om en konceptbil har man vågat lite mer här med fler skärmar, stilrena och strikta ytor, få knappar, påkostade dörrsidor och extravaganta stolar.

Interiören är också en uppvisning i nästa generation HMI-teknik, det vill säga gränssnittet mellan människa och maskin. Infotainmentsystemet, klimatanläggningen samt alla dess tillhörande detaljer styrs med touchteknik (beröring) och gester. Rattens nedre del används för fjärrstyrning. Genom att föra fingrarna enligt förutbestämda

Läs mer här: Kia Niro EV Concept officiell

kommentarer