Kontroversiellt mål när Kanada chockstartade sönder Finland

By Uffe Bodin

Kanada öppnade JVM med en 4–2-seger mot Finland. En chocköppning på matchen med två snabba mål i första perioden gav Kanada övertaget som gav seger. Men det var ett kontroversiellt mål som gav lönnlöven ledningen i matchen.

Kanada och Finland tillhör båda guldkandidaterna i årets JVM. Öppningsmatchen mellan nationerna i First Niagara Center i Buffalo åtnjöt därför stort intresse.

Båda nationerna söker på olika sätt revansch efter fjolårets turnering i Montréal. Där åkte Kanada på en smärtsam finalförlust mot USA efter straffar medan Finland tvingades till förnedrande kvalspel för att behålla sin position i A-gruppen.

Kanada satte press från första nedsläpp och bjöd på en sådan där chockstart som endast nordamerikanska lag tycks vara kapabla till. drygt fem minuter in i matchen forcerade forwarden Bopris Katchouk in ledningspucken på ett tämligen kontroversiellt sätt. Han flyttade nämligen själv på målburen innan pucken passerade Ukko-Pekka Luukkonens mållinje. Domarna videogranskade målet och godkände det. Enligt regelboken ska det inte spela någon roll om målburen är flyttad om det bedöms att pucken ändå skulle passera mållinjen, löd förklaringen efteråt.

Boris Katchouk’s breakaway goal opens up the scoring for Canada to give them an early first period lead. #WorldJuniors pic.twitter.com/gt7o9cfawh

— TSN (@TSN_Sports) December 26, 2017

KONTROLLERAT AV KANADA

Kanada surfade vidare på ruset och fick 2–0 genom Sam Steel bara 25 sekunder senare efter att finske kaptenen Juuso Välimäki hamnat i utvisningsbåset. Samme Välimäki tog lite revansch när han spelade fram Aleksi Heponiemi till den första finska reduceringen, men trots att Kanada bara sköt sju skott på mål i första perioden gick man till pausvila med en 3–1-ledning efter att Drake Batherson spätt på ledningen bara 33 sekunder senare.