Kungen har suttit längst på tronen av alla – någonsin

KAMAKURA. Kungen har just avslutat sitt officiella besök i Japan.

När han sätter sig på flyget hem gör han det som den kung i Sverige som genom alla tider har suttit längst på tronen: 44 år och 223 dagar.

– Det är tack vare hälsan och mår man bra är det roligt att jobba vidare, säger kungen.

Kung Carl Gustaf slår under torsdagen Magnus Eriksson, kung av Sverige på 1300-talet – med en dags marginal.

Då har Carl Gustaf nämligen suttit på Sveriges tron i 44 år och 223 dagar. En dag längre än vad Magnus Eriksson lyckades med.

Och kungen har inga planer på att sluta, berättar han när Expressen möter honom i den japanska staden Kamakura efter tre dagars officiellt besök i Japan.

– Det är klart, jag har fått vara med kolossalt länge. Det är tack vare hälsan och mår man bra och kan så är det roligt att jobba vidare, säger kungen.

Hur firar man ett sådant rekord?

– Firar? Det gör vi inte alls, säger kungen med ett skratt.

– Vi sitter väl på flygplanet hem till Sverige. Det är väl inget som jag direkt har tänkt på så där kolossalt seriöst. Jag tror att det är bättre att man lever i nuet och framåt.

Kungen: ”Känns väldigt roligt”

Samtidigt tycker kungen att det är viktigt att stanna upp och reflektera. Det gör han själv och inser att den resa han just avslutat – till Japan där han är för att representera Sverige – är vad som driver honom.

– Nu är vi här och representerar Sverige i Japan. Det är bara tre dagar av alla de andra under året. Men det känns väldigt roligt att kunna jobba för Sverige på många platser i världen, men också inom Sverige. Då blir man lite ödmjuk över att det varit så många år som har passerat förbi.

Kungen berättar att han ibland kan bläddra i fotoalbum eller titta på gamla filmklipp från början av sin regenttid.

– Man har ju faktiskt hunnit med kolossalt mycket och fått uppleva kolossalt mycket spännande saker. Och det ska man vara ödmjuk inför och tacksam för. 

LÄS MER: Kungens spex framför Silvia i Tokyo: ”Jag står här”

Silvia: ”Vart tog tiden vägen?”

Drottning Silvia är nöjd med sin makes insatser under de 44 år och 223 dagar som förflutit, även om hon bara varit drottning i knappt 42 år av dessa.

– Man frågar sig naturligtvis: Vart tog tiden vägen? Alla dessa filmer och ljudklipp, det är fantastiskt att se utveckling och att man har lärt sig så mycket och se vilket fint land Sverige är. Så jag är väldigt tacksam att jag fått vara med så länge och det är klart, jag gör vad jag kan för att hjälpa alla som behöver hjälp men också Sverige utomlands.

LÄS MER: Silvias kupp mot japanska prinsessan – framför alla

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/kungligt/kungen-har-suttit-langst-pa-tronen-av-alla-nagonsin/

kommentarer