Kvinnor och svenskar underrepresenterade i pokertoppen

Nyligen rapporterades om att såväl kvinnor som svenskar överlag saknas bland pokervärldens mäktigaste personer. Med tanke på hur listan ser ut som helhet och att kriterierna inte är helt tydliga kan man dock fråga sig vilken relevans den faktiskt har i världen.

Det är tidningen Bluff Magazine som gjort en undersökning där 60 inflytelserika personer inom pokerbranschen valts ut för att vara med och påverka utgången. Deltagarna är allt ifrån spelare till medierepresentanter.

Med svenska ögon sett är det ingen rolig läsning då ingen svensk tar plats på listan. Inte heller med genusögon är listan något upplyftande då den är helt i avsaknad av kvinnor.

Det förstnämnda är en sak, men att inte en enda kvinna anses inflytelserik nog att ta plats i pokervärldens maktelit kan tyckas beklagligt.

 

Sägas skall dock att vad gäller aktiva spelare så är det ganska tunt överlag gällande andelen som är kvinnor inblandade i de högre rankingsiffrorna för 2014. Likaså svenskar.
rankinglistan Poker Player of the Year 2014 för Europa finner vi i skrivande stund första kvinna på plats 43, engelskan Liv Boeree. Första svensk på samma lista är Kent Lundmark ett par placeringar längre upp på plats 41.

Ser man till hela världens tävlande Poker Player of the Year 2014 dyker första kvinna upp på plats elva i form av amerikanskan Vanessa Selbst. Nyss nämnda Liv hamnar här på plats 48, medan någon svensk inte står att finna band de 50 främsta.

Båda listor syftar för övrigt till framgångar i alla pokertyper sammanlagt.

Dessa listor är bara två av flera rankingexempel som visar på att det finns mer att hämta i form av representation från svensk och kvinnlig sida

 

Två andra saker sticker också ut lite extra från Bluff Magazines lista. Dels att merparten av de listade är amerikaner, dels att det är väldigt få som faktiskt är spelare som får plats på listan. Den enda person på listan som egentligen kan ses som ren spelare är Daniel Negreanu. Man kan därför fråga sig vilka kriterier som vägts in när listan gjorts med tanke på ovanstående. Då såväl senatorer som personer med affärsintressen får mycket utrymme på listan är det troligen inte några mått av kändisskap och kommersiella affischnamn som främst stått i fokus.

Listor av dessa slag innehåller säkerligen en del sanning, men beroende på kriterier så ska de ändock tas med en viss nypa salt då epitetet ”mäktig” kan rymma ganska mycket.

 

För de som vill förändra pokerns maktelit och få in fler européer, svenskar och kvinnor krävs troligen en storsatsning. Även om det är en bra start så räcker det inte att enbart gå in och spela gratis poker någon gång ibland och hoppas på att få turlika framgångar och bli upptäckt, det krävs lite mer engagemang än så för att förändra de pokereliter som likt Bluff Magazines undersökning tas fram.


Listan i sin helhet:

1. Mark Scheinberg (PokerStars)
2. Mitch Garber (Caesars Interactive)
3. Norbert Teufelberger (bwin.party)
4. David Rebuck (Division of Gaming Enforcement, New Jersey)
5. Ty Stewart (World Series of Poker)
6. Daniel Negreanu (Poker pro)
7. Jeffrey Haas (bwin.party)
8. Raymond Lesniak (New Jerseys senator)
9. Brian Mattingley (888.com)
10. A.G. Burnett (Nevadas gaming control)
11. Tom Breitling (Ultimate Gaming)
12. Brian Balsbaugh (PokerRoyalty)
13. John Pappas (Poker Players Alliance)
14. Adam Pliska (World Poker Tour)
15. Gary Loveman (Caesars Entertainment)
16. Geoff Freeman (American Gaming Association)
17. Edgar Stuchly (European Poker Tour)
18. John Caldwell (PokerStars)
19. Tony G (PokerNews)
20. Matt Savage (World Poker Tour)

kommentarer