Livet vid Lindholmen skildras i målningarna

By Elisabeth Sandberg

lindholmen/TRELLEBORG Här samlades 3 000 personer för ett möte år 1395 som slutade med att kung Albrekt av Mecklenburg och hans son frigavs. Platsen var riksborgen Lindholmen som då var en imponerande försvarsanläggning.
I dag består platsen av en liten kulle.

För tio år sedan började konstnären Bertil Lundahl intressera sig för Lindholmen som i dag benämns som Lindholmens borgruin.

Han har letat i historieböcker efter fakta och med hjälp av sin egen fantasi skapat motiv som ger en fingervisning om hur det kan ha sett ut vid borgen som byggdes på 1300-talet.
Just nu pågår en utställning på Garvaregården i Trelleborg med de drygt 20 oljemålningar som han gjort på temat. Flera av dem finns också med i en folder som getts ut av Romeleås och sjölandskommittén.

– Jag tröttnade på att måla pilevallar och bokskog. Jag kände för att ta mig an något nytt och fastnade för Lindholmens borgrun eftersom jag också är historiskt intresserad.
– Den här platsen är väldigt anonym i dag. Där finns numera en modell men annars är det svårt att bilda sig en uppfattning om hur där sett ut. Jag tycker att det är synd att man inte kunde spara någonting synligt från de utgrävningar som gjorts, berättar Bertil Lundahl.
På målningarna finns det ofta hästar och folk.

– Jag har försökt att skapa levande motiv. Hästarna står och skrapar med hoven eller gör en annan rörelse. Folk kommer och går och jag hoppas att betraktaren kan känna att man befinner sig i den här tiden.
– När det gäller storleken på borgen har jag utgått ifrån de mått som jag hittat. Murarna var elva meter höga och tornens höjd är uppmätta. Men det finns ingen bild av hur hela borgen sett ut och en sådan har jag fantiserat ihop.

I slutet av 1300-talet spelade Lindholmen en stor roll i kampen mellan

Läs mer här: Livet vid Lindholmen skildras i målningarna

kommentarer