Lokalpolitikerna har gjort Valkompassen

Söndag 9 september är det val. 

Om du är osäker på hur du ska rösta kan du ta hjälp av Expressens Valkompass för att se hur åsikter stämmer överens med partiernas. 

– Ett sådant här test kan säkert ge ett hum om var man står politiskt, säger Simon Johansson, S-ombudsman i Jönköpings län. 

Många lokalpolitiker runtom i landet har gjort Expressens Valkompass. En av dem är Centerpartisten Ann-Marie Nilsson, 57, ordförande i kommunstyrelsen i Jönköping. 

Vad tänker du om resultatet?

– Det kanske inte är så förvånande att stapeln är högst på Centerpartiet. Men det ligger väldigt jämnt. Framför allt med KD. I halvtid på testet så var KD i topp. 

Vad tycker du om Expressens valkompass?

– Jag förstår att det här kan vara rätt roligt och att det kan vara ett stöd om man är väldigt osäker inför att man ska bestämma sig, jämte andra saker. För jag tror inte att man bara kan förlita sig på detta. Det är egentligen väldigt få frågor om man ser till det hela politiska fältet. 

 – Om man är politiskt aktiv och vet vad partierna står för så kan man svara och bestämma att nu ska jag bli det eller det. Men för en väljare som inte ägnar så mycket tid och är så intresserad av politik så kan det ge lite ledning.

Är du förvånad över resultatet?

– Nej. Det är allianspartierna som ligger först, så det är inte så konstigt. Alliansen har en samsyn bland många av de frågor som är med. 

Testa själv: Här kan du göra Expressens Valkompass  

”Trodde att det skulle bli så här”

Simon Johansson, 30, kommunikationsombudsman för Socialdemokraterna i Jönköpings län, har också gjort Expressens Valkompass. 

Vad trodde du att det skulle bil för resultat?

– Jag trodde att det skulle bli så här, det var ganska väntat. Med tanke på att jag jobbar och är politiskt aktiv för Socialdemokraterna, så det känns självklart att det syns i den här kompassen också. 

Vad tycker du om Expressens Valkompass?

– Den var bra överlag, men en del frågor är lite märkliga. Frågan om niqab känns som något som kommer upp en gång var fjärde år. Det är inte något jag går runt och tänker på i min vardag direkt. 

– Ett sådant här test kan säkert ge ett hum om var man står politiskt, men jag tror inte man ska gå enbart på det här resultatet. 

Vad tänker du om resultatet?

– Det var väldigt väntat att det blev så här. Jag brukar ligga högt på Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Men både SD och KD hamnade ganska högt, det är förvånande eftersom det är partier som jag står långt ifrån.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/lokalpolitikerna-har-gjort-valkompassen/

kommentarer