Lundabolag sluter avtal om djurfria allergitester

Lund Lundabolaget Senzagen, som utvecklar djurfria allergitester, har tecknat ett avtal med ett stort internationellt läkemedelsbolag.

Senzagens teknik gör det möjligt att ersätta djurförsök med odlade människoceller för att göra allergitester. In vitro-testerna går att använda för att testa kemikalierna i kosmetika, finkemikalier och läkemedel.

Testet, GAP, (Genomic Allergen Rapid Detection), som har utvecklats under femton år, har främst används för tester inom kosmetikabranschen. Men nu breddar bolaget sig i och med det ett avtal med ett större läkemedelsföretag.
– Samarbeten med läkemedelsföretag har sedan starten varit ett viktigt mål för Senzagen. Vi ser en stor potential på denna marknad och vi ser genom vårt nya avtal fram emot att lära oss mer med ambitionen att få chansen att erbjuda och utveckla GARD till fler kunder i läkemedelsbranschen, säger vd Anki Malmborg Hager i ett pressmeddelande.

Vanligtvis görs toxiska undersökningar vid läkemedelsutveckling precis innan man gör kliniska studier på människa, för att upptäcka allergier eller toxiska effekter. Men genom att bolagets test kan göras i en mycket tidig fas i läkemedelsutvecklingen, bidrar det till att läkemedelsbolag snabbare kan ta fram säkrare läkemedel till en lägre kostnad.
Enligt Lundabolaget kan testet känna av gradskillnaderna i hur mycket ämne är orsakar allergi. Sådana säkra tester ska,

Läs mer här: Lundabolag sluter avtal om djurfria allergitester

kommentarer