Målvaktslegend ur tiden – blev 93 år gammal

By Uffe Bodin

En av Toronto Maple Leafs stora profiler är död. Under tisdagen somnade forne målvaktsstjärnan Johnny Bower in vid 93 års ålder efter att ha drabbat av lunginflammation, skriver nhl.com.

Johnny Bower hade en karriär som liknade få andras i NHL. Målvakten blev en av Toronto Maple Leafs mest folkkära spelare efter att ha fått sitt stora genombrott som 34-åring. När han kom till klubben 1958 hade han spelat över tio säsonger i AHL och bara gjort en säsong som ordinarie NHL-keeper med New York Rangers.

I Toronto tog han karriären till en helt ny nivå genom att vinna fyra Stanley Cup, varav den sista 1967 som 43-åring. Han fortsatte som aktiv ända tills hans var 45 år gammal innan kroppen sa ifrån och han tvingades lägga av.

VALDES IN I HALL OF FAME 1976

Trots att genombrottet kom så pass sent i karriären hann den omtyckte puckmotaren samla på sig så mycket tunga meriter att han kom att väljas in i Hockey Hall of Fame 1976. Hans nummer 1 är också pensionerat av Toronto Maple Leafs.

Långt efter sin karriär fortsatte kanadensaren att vara en symbol och profil för Maple Leafs på olika offentliga funktioner.
– Det finns så mycket att uppskatta med Johnny Bowers prestationer på isen, inklusive att han vann fyra Stanley Cup och blev en medlem i Hockey Hall of Fame. Och då finns det ändå så mycket mer att imponeras av kring en man och hans sätt att företräda sin sport, sitt land och samhället i stort, säger NHL:s kommissionär Gary Bettman i ett uttalande på ligans webbsida.

The post Målvaktslegend ur tiden – blev 93 år gammal appeared first on Hockeysverige.

Läs mer här: Målvaktslegend ur tiden – blev 93 år gammal

kommentarer