Militär look inget framgångskoncept

öresund Vad vill det nationalistiska nätverket signalera med sina kläder? Historikern Klas-Göran Karlsson tror inte att den militära looken är ett framgångskoncept i Sverige.

Nätverket Nationell Framtid, som påstår sig patrullera i Öresund, har ifrågasatts att de kanske puffar upp sig till proportioner de ej kan leva upp till.
Lundahistorikern Klas-Göran Karlsson har inte tagit del av Skånskans artiklar, men reflekterar spontant över dagens situation och att flyktingar historiskt sett har visat stor uppfinningsrikedom. Han är själv från Trelleborg och genom att tala med folk märks att flyktingströmmarna snabbt kan byta riktning, till exempel när kontrollerna infördes på Öresundsbron.
Han pekar även historiskt på tiden för Estlands och Lettlands sovjetisering 1944-45 då många flydde med båt till Sverige.
– I allt från fiskebåtar till nästintill badkar, säger Klas-Göran Karlsson.

Resorna med judar över Öresund 1943 ansågs som extremt farliga. Många fiskare vågade inte ta judar över Sundet av detta skäl. Det visade sig senare inte vara så farligt som befarats, berättade historikern och chefredaktören för Politiken, Bo Lidegaard, vid de Svenska historiedagarna i Malmö 2013.
Senare vet man att flyktresorna för judarna ersattes av många resor med motståndsfolk och vapen över Öresund under ockupationsåren. Även under kalla kriget var sundet präglat av hemligheter, allt från spaning

Läs mer här: Militär look inget framgångskoncept

kommentarer