MJÖRNBERG: Bra om inget lag går upp

By Mikael Mjörnberg

Det ser tungt ut för de Hockeyallsvenska lagen i SHL-kvalet. Det mesta pekar mot att det inte kommer bli någon lagrotation den här våren. Kanske kan det vara en bra ögonöppnare.

Båda SHL-lagen har 3-1 i matcher. Utan att egentligen imponera.

Karlskrona kan säkra sitt kontrakt redan ikväll.

Det kanske vore lika bra.

För ända sedan kvalserien skrotades och ersattes med direktkväll inför säsongen 14/15 har det funnits två läger. Realisterna som hävdar att klyftorna mellan SHL och Hockeyallsvenskan bara ökar och att det nya serieupplägget gör det svårare för lagen underifrån att ta sig upp. Och så den där gruppen, vi kan kalla dem glappförnekarna, som envist hävdar att det visst inte är någon skillnad med direktkvalserier i bäst av sju istället för en kvalserie.

Ett slagträ när de argumenterar (förutom det där luddiga begreppet ”rättvisa som uppenbarligen inte finns i en kvalserie) brukar vara att ”lag går ju upp varje år trots allt”.

Så har det ju för all del varit. Men ni vet ju hur det har sett ut.

Säsongen 15/16 var Leksand till stora delar fullständigt utskåpade av ett Modo som på något förunderligt sätt lyckades sätta krokben för sig själva och förlora i sudden i sjunde och avgörande. Det var en sådan där osannolik matchserie där det ena laget dominerar fullständigt men det andra vinner. En sån som händer en på hundra.

Ifjol var samma Leksand som gick upp våren innan inte i närheten av SHL-redo och rök mot hungriga formtoppade Mora.

Men i år är det en annan verklighet. Hockeyallsvenskans flärdfulla, vassa, grymma Timrå är på väg att smiskas ut av gråmelerade Karlskrona som gjort en bedrövlig SHL-säsong och Mora som varit riktigt mediokra allt sedan de kickade Mattias Karlin är på väg att avfärda ett hårdspetsat Leksand.

Det säger väl en hel del om läget mellan serierna och kan kanske fungera som ögonöppnare.

SHL-lagen

Läs mer här: MJÖRNBERG: Bra om inget lag går upp

kommentarer